Nederlandse webwinkels blijven retourwetgeving overtreden | RetailDetail

Nederlandse webwinkels blijven retourwetgeving overtreden

Nederlandse webwinkels blijven retourwetgeving overtreden

Een groot aantal Nederlandse webwinkels blijft de regelgeving rond retourzendingen overtreden, zegt de Consumentenbond. In totaal zou de consument zo dit jaar voor twaalf miljoen euro gedupeerd zijn.

“Het dringt niet door”

Bij het onderzoek deed de Consumentenbond bij meer dan 200 webwinkels telkens drie bestellingen. Elke bestelling werd binnen 14 dagen geretourneerd, waardoor de online shops verplicht zijn om de klant binnen 14 dagen volledig terug te betalen, inclusief verzendingskosten.

 

36% van de webwinkels betaalde echter bij minstens één van de drie bestellingen de bezorgkosten niet terug, 18% deed dat zelfs bij geen enkele bestelling. Een aantal winkels betaalde daarnaast het aankoopbedrag te laat of helemaal niet terug. “Het lijkt bij veel onlineverkopers maar niet door te willen dringen dat terugbetalen van bezorgkosten geen gunst of service is, maar een wettelijke verplichting waar iedere webwinkel aan moet voldoen”, aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

 

Een aantal webwinkels vindt bovendien dat ze niet in de fout gaan: Parfumklik.nl zegt dat de Europese wetgeving niet van toepassing is, omdat het in het Verenigd Koninkrijk gevestigd is. Kiabi vraagt dan weer dat klanten de juiste juridische termen gebruiken wanneer ze iets retourneren, anders wordt hun klacht in de vuilnisbak gegooid.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Bestseller investeert in About You

20/07/2018

De Deense Bestseller-groep neemt een aanzienlijke participatie in het Duitse modeplatform About You. Een kapitaalverhoging met zo’n 250 miljoen euro moet een verdere groei van de online retailer mogelijk maken.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.