Nieuwe CEO betekent ook nieuw tijdperk voor Amazon

Een stand van Amazon Web Services op een beurs in Las Vegas
logoboom / Shutterstock.com

De wissel aan de top van Amazon heeft verstrekkende gevolgen voor de toekomst van de e-commercegigant. Onder Andy Jassy groeiden de clouddiensten van Amazon uit tot de voornaamste winstmotor van de groep. En het belang van die divisie zal alleen maar toenemen.

 

Van Harvard naar Amazon in 3 dagen

Voor het grote publiek zal Amazon in de eerste plaats de oerwebwinkel blijven. Maar voor het bedrijf is die webshop, met zijn notoir krappe marges, al lang niet meer de kernactiviteit. Dat oprichter Jeff Bezos nu de fakkel doorgeeft aan Andy Jassy, is verre van een toeval.

 

Jassy mag zonder meer een Amazon-veteraan genoemd worden. The Guardian pikte de volgende quote op die Jassy uitsprak tijdens een podcast van de Harvard Business School (HBS), waar hij zelf studeerde. "Ik legde mijn laatste examen af aan de HBS op de laatste vrijdag van mei in 1997. De daaropvolgende maandag ging ik aan de slag bij Amazon. En nee, ik wist niet wat mijn taak of titel zou zijn."

 

Dat zou echter niet lang duren: Jassy stampte in de schoot van Amazon de divisie AWS, of Amazon Web Services, uit de grond. In essentie: het aanbieden van clouddiensten zoals serverruimte om websites op te hosten aan wie er ook voor wilde betalen. Jassy speelde daarmee al heel vroeg in op een groeiende vraag bij bedrijven om flexibelere IT-infrastructuur te hebben, zonder voortdurend zelf te moeten investeren in servers of mainframes.

 

Wereldleider in clouddiensten

AWS geeft vandaag de gevestigde namen in die sector, zoals Microsoft en Oracle, ruim het nakijken. Het bedrijf controleert de helft van de wereldwijde cloudinfrastructuur, en kan leunen op een verpletterend marktaandeel van 30 procent in de markt van cloud computing.

 

De keuze voor Jassy, die overigens vooralsnog niet vervangen wordt aan het hoofd van "zijn" divisie, illustreert wat de focus van Amazon in de komende jaren zal worden. Want de concurrentie in clouddiensten roert zich. Microsoft en Google hebben de aanval geopend, en doen dat niet zonder succes. In het afgelopen vierde kwartaal konden beide bedrijven mooie groeicijfers voorleggen voor hun cloudaanbod.

 

Jeff Bezos in de buurt

Hoe Jassy aankijkt tegen de andere diensten van Amazon, zoals de verschillende retailinitiatieven, is moeilijker in te schatten. De man beschikt over een goed inzicht in technische aangelegenheden, wat hij jaarlijks etaleert tijdens keynote speeches op de AWS-conferentie in Las Vegas.

 

Met Bezos in de buurt als uitvoerend voorzitter zal Jassy wel scherp gehouden worden om ook de andere activiteiten van de groep in de gaten te houden. Maar de kans lijkt eerder klein dat Amazon ons in de komende tijd zal doen opkijken met verrassende manoeuvres in de retailindustrie van het kaliber als de overname van Whole Foods.