Nieuwe staatssecretaris moet grensondernemers redden

Nieuwe staatssecretaris moet grensondernemers redden

Detailhandel Nederland heeft aan de nieuwe staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, gevraagd om de accijnsverhogingen terug te draaien om zo de ondernemers in de grensgebieden te redden. Die zien hun omzetten immers teruglopen.

"Geen tijd te verliezen"

"De nieuwe staatssecretaris moet meteen aan de slag met de geplande kabinetsevaluatie van de gevolgen van de accijnsverhogingen. Deze is door de vorige staatssecretaris pas laat, einde mei, geagendeerd. Uit deze kabinetsevaluatie zal blijken dat de kosten als gevolg van de accijnsverhogingen hoger zijn dan de opbrengsten", zegt Sander van Golberdingen, directeur van Detailhandel Nederland in een persbericht.

 

Veel ondernemers die tegen de grens met Duitsland of België werken, moeten met lede ogen toezien hoe de consument de grens over trekt om brandstof, tabak en alcohol te kopen. Door de accijnsverhogingen in Nederland zijn die producten in de buurlanden immers een stuk goedkoper. Daarnaast heeft de btw-verhoging er voor gezorgd dat ook andere producten voordeliger te vinden zijn in de buurlanden.


De NSO, de brancheorganisatie voor gemaks- en tabakswinkels, zegt dat uit de eerste cijfers blijkt dat de extra inkomsten uit belastingen door de verhoogde accijnzen er helemaal niet zijn. De Nederlandse regering had gerekend op extra inkomsten ter waarde van 371 miljoen euro, maar in 2013 zou er net 7 miljoen euro minder zijn binnengekomen.

Tags: