Nieuwe stemming over vakbond bij Amazon?

Shutterstock.com

Mogelijk wordt het resultaat van de stemming over de oprichting van de eerste Amerikaanse vakbond bij Amazon ongeldig verklaard. De e-commercegigant zou zijn werknemers immers onder druk hebben gezet om tegen te stemmen.

 

Historische stemming

In april konden magazijnmedewerkers in Bessemer (Alabama) zich uitspreken over de oprichting van van de allereerste Amazon-werknemersvakbond in de Verenigde Staten. Wereldwijd kreeg de zaak dan ook erg veel persaandacht. Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid tegen de oprichting van een vakbond.

 

Volgens Charged Retail, dat zich baseert op berichtgeving van The Washington Post, krijgt de verkiezing mogelijk nog een staartje. Een overheidsfunctionaris van de National Labor Relations Board (NLRB), een agentschap dat waakt over de correcte toepassing van het arbeidsrecht, heeft immers laten verstaan dat Amazon zijn werknemers zwaar onder druk heeft gezet om tegen de oprichting van een vakbond te stemmen. De uitslag van de stemming zou dan ook moeten worden teruggedraaid.

 

De vakbond van detailhandelaren en warenhuizen (RWDSU) heeft zich nooit neergelegd bij het resultaat van de stemming, en beschuldigde Amazon van intimidatie en anti-vakbondspropaganda. De vakvereniging verzamelde ook bewijsmateriaal, dat aan de NLRB werd voorgelegd.

 

Officieel advies

De bevoegde NLRB-ambtenaar heeft nu een officiële aanbeveling gedaan aan de regionale directeur van het NLRB in Atlanta. Die laatste zal beslissen of de uitslag moet worden geschrapt en er een nieuwe stemming moet komen. "Amazon heeft vals gespeeld, ze zijn betrapt, en ze worden ter verantwoording geroepen", zei RWDSU-voorzitter Stuart Appelbaum. "We steunen de aanbeveling van de raadadviseur dat het NLRB de uitslag vernietigt en opdracht geeft tot een nieuwe stemming."

 

Amazon stelt inmiddels bijna een miljoen mensen tewerk in de Verenigde Staten (zelfstandige aannemers zoals bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs niet meegerekend). Wereldwijd heeft het e-commercebedrijf een duizelingwekkende 1,3 miljoen mensen in dienst. Het is de op één na grootste werkgever in de VS, na Walmart met momenteel bijna 1,6 miljoen medewerkers.