Nieuwe wet moet indringers in winkels tegenhouden

Nieuwe wet moet indringers in winkels tegenhouden

Kamerlid Vanessa Matz heeft een wetsvoorstel gedaan, waarbij winkeliers beter indringers kunnen aanpakken, die binnendringen in delen van winkels die niet voor het publiek toegankelijk zijn. Vroeger kon dat enkel bij een diefstal.

 

Boete tot 300 euro

Als de nieuwe wet er doorkomt, dan wordt het al strafbaar om als onbevoegde binnen te komen in delen van winkels die enkel toegankelijk zijn voor werknemers. Tot nu toe konden handelaars daar niet tegen optreden, tenzij er echt een diefstal of ander strafbaar feit werd vastgesteld, aangezien een winkel een openbare commerciële ruimte is.

 

In de toekomst moeten handelaars de mogelijkheid hebben om te eisen dat personen het pand verlaten en ze, indien ze dat weigeren, vast te houden, tot de politie erbij kan worden gehaald.

 

Om te voorkomen dat personen kunnen stellen dat ze niet wisten dat ze zich ergens bevinden waar ze niet mogen komen, moeten er ook duidelijke regels komen rond het aanduiden van die zones.

 

Een inbreuk op de wet zal bestraft worden met een boete tussen 26 en 300 euro, wat gelijk is aan de boetes voor het illegaal betreden van een woning.

Tags: