Notarisdienst HEMA voor de rechter gedaagd door notarisbond

Notarisdienst HEMA voor de rechter gedaagd door notarisbond

HEMA’s notarisdienst wordt voor de rechter gedaagd door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). De beroepsorganisatie wil meer duidelijkheid over de vraag of de notarisservice van de retailer in strijd is met de beroepsregels.

“Grenzen van innovatie”

“We willen weten waar de grenzen van innovatie liggen”, zegt woordvoerder Nora van Oostrom tegen het Parool. De tuchtzaak wordt aangespannen tegen het Amsterdamse notariskantoor Going Dutch, aangezien dat kantoor zich pas heeft aangesloten bij de online notarisdienst die Hema in oktober 2013 oprichtte. Het gaat niet specifiek om dit kantoor, “Maar het is onbegonnen werk om in alle arrondissementen tegen alle bij HEMA aangesloten notarissen een tuchtzaak te beginnen”, luidt het.

 

Consumenten kunnen bij de retailer online een samenlevingscontract of een testament opstellen, waarbij ze het concept per mail toegestuurd krijgen. Een aangesloten notariskantoor handelt vervolgens de juridische zaken af om de akte rechtsgeldig te maken. Notarissen voelen de concurrentie stijgen, omdat de totaalprijs voor een akte bij de Hema neerkomt op 125 euro. Dat is de helft minder dan bij een notaris. Het is nog niet bekend wanneer de tuchtzaak dient.

Tags: