Omzet detailhandel zal ook in 2014 licht dalen | RetailDetail

Omzet detailhandel zal ook in 2014 licht dalen

Omzet detailhandel zal ook in 2014 licht dalen

Een licht herstel van de koopkracht en een verbetering van het consumentenvertrouwen op het einde van 2013 bieden betere perspectieven voor 2014, maar toch zal de totale omzet van de detailhandel in Nederland ook in 2014 licht dalen, met 0,2 procent.

Supermarkten blijven sterkste presteren

"Het terugkerende optimisme biedt hoop voor de detailhandel in 2014. Het dal lijkt in zicht. Toch is voorzichtigheid geboden. De terugval in koopkracht is (in ieder geval tijdelijk) gestuit, maar meer ruimte voor uitgaven is niet of nauwelijks aanwezig", zegt ING in zijn rapport 'Visie op sectoren in 2014'.

 

De meeste sectoren moeten dan ook rekening houden met een terugval in omzet in 2014. ING ziet wel ruimte voor groei bij winkeliers die zich weten te onderscheiden. Ook in de supermarktbranche is er sprake van omzetgroei, al zou die terugvallen van 2,8% in 2013 naar 2,0% in 2014. De omzetgroei wordt ook vrijwel volledig gedragen door stijgende prijzen.

 

De foodspeciaalzaken ondervinden steeds meer concurrentie van supermarkten, omdat die hun aanbod steeds verder uitbreiden. In 2014 wordt in die sector dan ook een omzetdaling van 1,5 procent verwacht. Enkel bepaalde segmenten (zoals vis en buitenlandse voeding) en in bepaalde regio's (onder andere Amsterdam en Utrecht) is er nog sprake van een groei van het aantal zaken.

 

Dat er wel meer viswinkels en winkels met buitenlandse voeding zijn, toont aan dat op bepaalde gebieden nog steeds nood is aan een winkel die meer biedt dan een gewone supermarkt. De klassieke bakkers en slagers komen echter wel steeds meer onder druk te staan.

 

Non-food ziet over vrijwel hele lijn omzetdaling

Ook in de kledingbranche is er een terugval van de omzet te verwachten in 2014, al zal die minder groot zijn dan dit jaar. De omzetdaling zou zakken van -4,0% naar -1,5% dankzij de stabilisering van de koopkracht in 2014. Voor schoenen vertraagt de omzetdaling van zes procent naar 2,5 procent.

 

In de sector van de wooninrichting is er voor de eerste keer in jaren min of meer sprake van een stabilisering: na een daling van 7,7 procent in 2012 en zes procent in 2013, zou de omzet van woonwinkels maar twee procent dalen in 2014. De sector blijft wel druk ondervinden van problemen op de woningmarkt en strengere regels op onder andere hypotheken.

 

Bij doe-het-zelf is het verhaal min of meer hetzelfde: de omzet blijft in 2014 dalen (-2,0%), maar doet dat minder steil dan in 2012 (-6,5%) en 2013 (-7,0%). Doe-het-zelf blijft wel onder druk staan omwille van minder nieuwe of gerenoveerde woningen. Daarom zoekt het extra omzet in nieuwe segmenten, zoals wooninrichting en tuinieren.

 

Consumentenelektronica kreeg in 2013 een flinke klap met een omzetdaling van 7,5 procent, maar ook deze sector zou in 2014 zou gedeeltelijk herstellen (-1,5%). Deze sector snakt naar vernieuwende producten, die de klant opnieuw naar de winkel trekken. De nieuwe generatie gameconsoles en het offensief van de tv-industrie zouden op dat vlak een verademing kunnen zijn, maar "internet wint nog steeds terrein op de winkelstraat".

 

Persoonlijke verzorging en automarkt presteren iets beter

De sector van de persoonlijke verzorging is de enige van de non-foodsectoren die een lichte stijging kan laten optekenen. Net als dit jaar zou in 2014 de omzet met een half procent stijgen. Binnen de sector zijn het wel vooral de winkels in parfums en cosmetica die voor de stijging zorgen, drogisterijen komen dan weer steeds meer onder druk te staan.

 

De autosector zal dit jaar ongeveer 390.000 wagens verkopen, een flinke terugval ten opzichte van de 502.000 auto's in 2012. Voor 2014 wordt een verkoop van 425.000 eenheden verwacht dankzij de vervangingscyclus van de zakelijke markt, maar particulieren blijven dan weer langer met dezelfde wagen rijden. Ook het aantal gereden kilometers valt fors terug, wat drukt op de omzet voor onderhoud en onderdelen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof – waar ook Galeria Inno toe behoort – zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.