"Ondergang Polare vooropgezet plan" | RetailDetail

"Ondergang Polare vooropgezet plan"

"Ondergang Polare vooropgezet plan"
Commissaris Cor Molenaar is woedend over de mislukte reddingsoperatie voor boekhandelsketen Polare van de afgelopen week. Volgens de retailprofessor is de boekenwereld te elitair en was er sprake van een vooropgezet plan om Polare ten onder te laten gaan.

"Onderhandelen in een doodlopende straat"

"Leverancier Centraal Boekhuis (CB) heeft een week voordat we moesten betalen de stekker eruit getrokken. Vervolgens zoeken ze de publiciteit om de positie van Polare onmogelijk te maken. In de pers worden we neergezet als ondernemers met slangenleren schoenen. Neemt u van mij aan: niemand heeft hier schoenen van slangenleer. De enige mensen met wie ik gesproken heb, zijn mensen die de boekenwereld een warm hart toedragen. Ons bedrijf is zonder de rugzak aan schulden van Selexyz volstrekt gezond en toch zeggen ze hun vertrouwen op. We onderhandelden in een doodlopende straat", zo wordt Molenaar in NRC Handelsblad geciteerd.

 

Ook advocaat Arthur van der Kroef, die namens Polare spreekt, is ziedend. Hij zegt nog nooit zaken te hebben gedaan met een partij die zo slordig communiceert. "Van de banken kregen we meteen een reactie. CB was laat of liet soms helemaal niets van zich horen." Hij snapt niets van de ondergang van Polare. "De uitgeverijen moeten een veel groter verlies nemen met een failliet van Polare dan wanneer ze akkoord waren gegaan." Hij spreekt ook van een verziekte markt: "CB heeft een monopoliepositie en de drie grote uitgeverijen doen aan kartelvorming."

 

Puur cijfermatige kwestie

Die laatste beschuldiging is volgens directeur Koen Klement van WPG, één van de drie grote uitgeverijen, echter onzin. "Iedereen sprak voor zich, en ik namens de uitgevers binnen de WPG. De toekomst van Polare bleef erg ongewis op basis van de cijfers die wij kregen, zowel wat de schulden als de toekomstige financiering betreft", zegt hij in de krant. De beslissing om niet meer in zee te gaan met Polare was volgens hem een puur cijfermatige kwestie.

 

Directeur Maarten Asscher van de Amsterdamse boekhandel Athenaeum doet in NRC Handelsblad ook nog een duit in het zakje. Volgens hem waren de samenzweringstheorieën bij Polare voorspelbaar en zijn ze bedoeld om het eigen falen te maskeren. "CB heeft er belang bij zoveel mogelijk boeken te leveren. Dat ze die levering namens de uitgeverijen stopzetten is niet zomaar, maar omdat ze zich, mede namens de uitgeverijen, het uitblijven van de betalingen door Polare kennelijk niet meer konden permitteren."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.

Bol.com rolt herhaalservice Bespaar Continu online uit

15/06/2018

Bol.com lanceert herhaalservice Bespaar Continu op de website. Vergelijkbaar met Amazon Prime, bezorgt de dienst vaste commodity-producten die mensen altijd in huis willen hebben tegen kortingen.

Franchisesector sneller gegroeid dan hele Nederlandse economie

14/06/2018

Terwijl de Nederlandse economie in de periode 2015-2017 met 7,37% groeide, klokte de franchisesector af op een groei van 7,57%. En dat ondanks de lichte daling van het aantal formules en vooral de "dieprode cijfers" van de modesector.

Ludo Bijvoet is nieuwe topman Blokker

14/06/2018

Het management van Blokker is weer compleet: Ludo Bijvoet - vandaag topman van Xenos - heeft vanaf 1 juli de leiding bij de winkelketen in moeilijkheden, Frank Cocx wordt financieel directeur. Linda Keijzer gaat Xenos leiden.