Ondernemers zien 2016 positief tegemoet

Ondernemers zien 2016 positief tegemoet

Ondernemers die rechtstreeks aan de consument leveren hebben een goed oog op de omzet in het jaar 2016. Over de verschillende branches heen zien ze allemaal de omzet stijgen volgend jaar. Vooral bij supermarkten en warenhuizen is het gevoel positief.

Retailers positiever dan gemiddeld bedrijfsleven

46 procent van de retailers verwacht dat de omzet in 2016 zal stijgen. Daarmee doet de detailhandel het stukken beter dan het gemiddelde van 28 procent over het hele bedrijfsleven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Het optimisme van retailers is het gevolg van een gestegen consumentenvertrouwen en de stijging van de consumptie bij huishoudens.


Als de retailers nog eens worden onderverdeeld in verschillende sectoren, dan valt op dat vooral bij supermarkten en warenhuizen de ondernemers positief zijn. Daar verwacht meer dan 60 procent een omzetstijging. Bij de consumentenelektronica ligt dat aantal net boven 40 procent.


Binnen de horeca zijn het vooral verhuurders van onder andere vakantiehuisjes en de hotels die het komende jaar positief tegemoet gaan. Meer dan de helft denkt aan een omzetstijging in 2016. Bij restaurants en cafés is dat aantal met iets meer dan 20 procent een stuk lager.


Binnen de autobranche liggen de cijfers lager dan het gemiddelde, maar wel hoger dan de voorgaande jaren. Meer dan 30 procent van de bedrijven verwacht een omzetgroei in 2016. Het is vier jaar geleden dat er nog eens zo'n groot aantal positief was over de vooruitzichten voor het komende jaar.

Tags: