Online veilinghuis Vavato in handen van TB Auctions

Shutterstock.com

Het Nederlandse online veilinghuis TB Auctions, marktleider in Europa, neemt zijn Belgische sectorgenoot Vavato over. De transactie gebeurt deels in cash en deels in aandelen.

 

440 miljoen euro

Vavato werd in 2015 opgericht door de Vlaamse ondernemers Kevin Van de Vyver, Pieterjan Van Emelen en Fons Tooten. Zij lanceerden een online veilingplatform voor de verkoop van onder meer faillissementsgoederen, leasewagens, retours van webshops, en overstocks van winkelketens. Het jonge bedrijf groeide snel en in 2019 bedroeg de transactiewaarde al 45 miljoen euro. Vandaag gaat het om zo’n 65 miljoen euro, schrijft De Tijd.

 

Vavato komt nu in handen van TB Auctions. Dat Nederlandse veilinghuis is met een jaarlijkse transactiewaarde van 440 miljoen euro marktleider in Europa. De onderneming is al eigenaar van de merken Troostwijk (industriële goederen) en BVA Auctions (consumenten en kmo's) en is actief in een tiental Europese landen, waaronder België.

 

Financiële details omtrent de deal zijn niet bekendgemaakt, maar volgens de De Tijd ligt de waardering tussen de 40 en 50 miljoen euro. Daarvan wordt een deel in cash betaald en een deel via een aandelenruil.

 

Directe verkoop

Alle merken binnen de groep blijven wel apart bestaan, met een eigen website. De drie oprichters en financieel directeur Nicolas Germanes zullen Vavato verder uitbouwen. Volgens CEO Fons Tooten zit vooral de vrijwillige online veilingverkoop in de lift. “De directe verkoop volgens vraag en aanbod - zonder een vooraf bepaalde, vaste prijs dus - wordt steeds meer een alternatief voor de klassieke distributie. Vavato groeit met 100% per jaar.”

 

Ook vanuit de kunstwereld komt er steeds meer interesse in online verkoop. “Belgische kunstgalerijen en antiquariaten kloppen steeds vaker bij ons aan.” Het veilinghuis onderzoekt daarnaast de mogelijkheden om nog andere goederen en diensten te veilen, zoals bijvoorbeeld studentenkoten, leningen, verzekeringen of jobopdrachten.