Opnieuw stakingen bij Amazon

Shutterstock.com

In zes locaties van Amazon Duitsland hebben honderden werknemers het werk neergelegd. De actie zou duren tot kerstavond. Het e-commercebedrijf blijft de bezorging van pakketten intussen garanderen.

 

Cao aanvaarden

De stakingen zijn uitgebroken op de sites van Werne, Leipzig, Rheinberg, Koblenz en Bad Hersfeld (2), meldt Frankfurter Allgemeine. Volgens vakbond Verdi zou het gaan om zo’n 1.700 werknemers van de e-commercereus. De acties gaan verder tot kerstavond.

 

De vakorganisatie wil dat Amazon de cao voor de Duitse retailsector onderschrijft. Het is een eis die Verdi al jaren probeert af te dwingen, maar het bedrijf van Jeff Bezos is er nooit op ingegaan. Door de lockdown in Duitsland is het aanzienlijk drukker dan normaal bij Amazon.

 

“Terwijl het bedrijf zijn miljardenwinst blijft verhogen, weigert het zijn werknemers te betalen volgens de collectieve overeenkomst”, stelde Stefanie Benefitberger van Verdi. Volgens haar ligt de werkdruk bovendien hoger dan normaal omdat Amazon ondanks alles leveringsbeloften blijft doen.

 

"Geen impact op leveringen"

Amazon heeft al verklaard dat de stakingen geen invloed zouden hebben op de leveringen aan de klanten, aangezien “de overgrote meerderheid van de werknemers normaal werkt.” Het bedrijf stelt ook dat het tienduizenden kleine en middelgrote bedrijven in Duitsland ondersteunt door hen in staat te stellen hun producten online te verkopen.

 

Stakingen als deze komen wel vaker voor in Duitsland. Ook in de aanloop naar Black Friday riep Verdi op om het werk neer te leggen.