Oprichter Free Record Shop overleden

Oprichter Free Record Shop overleden

Oprichter Free Record Shop overleden

De Nederlandse ondernemer Hans Breukhoven is vrijdag overleden op 70-jarige leeftijd. De oprichter van Free Record Shop was al een tijd ziek.

Buitenbeentje in muziekbranche

Breukhoven is overleden in Londen, waar hij de laatste jaren woonde. Hij opende in 1971 zijn eerste platenzaak in Schiedam. De naam Free Record Shop verwees naar het feit dat Breukhoven zijn winkel niet wilde aansluiten bij de toenmalige vakorganisatie van platenverkopers. Daarmee (be)vestigde de ondernemer zijn reputatie van ‘buitenbeentje’ in de muziekbranche. Breukhoven bouwde de keten gestaag uit tot een reus met circa 200 vestigingen in Nederland en België.

 

In 2013 kwam de keten in financiële problemen en een jaar later ging het bedrijf failliet. Enkele jaren tevoren had Breukhoven al een somber beeld geschetst van de sector: “Ik verwacht dat de cd over een aantal jaren hooguit net zo veel verkocht wordt als de lp nu. Jongeren downloaden hun muziek liever, of ze streamen nummers via diensten als Spotify. De gouden tijden zijn wel geweest.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.