Oprichter gaat boek schrijven over Free Record Shop

Oprichter gaat boek schrijven over Free Record Shop

Hans Breukhoven, oprichter van de failliete winkelketen Free Record Shop, gaat een boek schrijven over zijn periode bij de winkelketen. Dat gaat hij doen samen met zijn rechterhand Juan da Silva.

"Alle spannende verhalen"

"Juan was 35 jaar lang mijn rechterhand. In dat boek gaan we alle spannende verhalen over meer dan veertig jaar Free Record Shop opschrijven", zeg hij tijdens een interview met De Financiële Telegraaf.

 

Breukhoven zegt in datzelfde interview ook dat het faillissement van Free Record Shop voor hem een zware klap was. "Zonder zielig te willen doen: ik heb een flinke tik gekregen, net als veel samenwerkers. Ik heb de onderkant van de hel gezien, zo durf ik het best te zeggen. Ik heb geprobeerd naar de sunny side te kijken, om niet depressief te worden."

 

Bijna eigenaar Bol.com

In 2002 heeft Breukhoven ook de kans gehad om Bol.com over te nemen voor een prikje. Het Duitse Bertelsmann vroeg toen slechts anderhalf miljoen voor de webwinkel. "Ik heb ernaar gekeken, maar Bol maakte zoveel verlies. Toen zat er al 120 miljoen euro Duitse mark verlies in. Daarna is er nog eens 60 miljoen euro verlies geleden. Zo'n verlies had ik niet kunnen dragen."

 

Hij zag echter wel de voordelen van online verkoop: al in 1997 ging Free Record Shop online verkopen en Breukhoven vroeg al snel aan de muzieksector om hun producten ook digitaal beschikbaar te maken, maar de industrie was daar toen nog niet aan toe. In 2008 dacht de topman nog dat Free Record Shop binnen twee jaar Bol.com zou inhalen, maar dat bleek te hoog gegrepen.

 

Free Record Shop sloot in het voorjaar na een lange lijdensweg definitief de deuren. Toen de stekker uit de keten werd getrokken waren er nog 36 winkels van Free Record Shop in Nederland. Een jaar eerder werd al voor de eerste keer het faillissement aangevraagd, maar de afslanking die daarop volgde bleek geen succes.

Tags: