Opvolgingsstrijd bij Carrefour barst stilaan los

Opvolgingsstrijd bij Carrefour barst stilaan los

Opvolgingsstrijd bij Carrefour barst stilaan los

In mei 2018 houdt Georges Plassat het voor bekeken als topman van Carrefour. De CEO heeft eerder al aangegeven dat hij zijn opvolger een jaar lang wil inwerken, en dus nemen de twee grootste aandeelhouders van de distributeur stilaan hun stellingen in.

LVMH versus Galeries Lafayette

Sinds het Amerikaanse investeringsfonds Colony eind januari uit het kapitaal van Carrefour is gestapt, wedijveren twee familiale aandeelhoudersgroepen om de macht bij Europa’s grootste distributeur: enerzijds de Groupe Arnault (van LVMH-topman Bernard Arnault) en anderzijds de familie Moulin, eigenaars van de Galeries Lafayette. Inzet van de strijd: wie wordt de opvolger van Georges Plassat?

 

Arnault controleert 11,46% van de stemmen, ongeveer even veel als de 11,51% van de familie Moulin. Volgens de Franse kwaliteitskrant Le Monde zouden beide groepen elk een verschillende kandidaat op het oog hebben (al vertelt de krant er niet bij wie dan wel). Bovendien zitten de twee ook niet op dezelfde golflengte wat de governance betreft, en dan meer bepaald of de functie van voorzitter en die van algemeen directeur al dan niet door één en dezelfde persoon moet worden uitgeoefend (zoals het geval is met Plassat).

 

Aan kandidaten geen gebrek

Intussen oogt het namenlijstje met kandidaat-opvolgers indrukwekkend: als het van de vakbond FGTA-FO afhangt, is Noël Prioux, huidig uitvoerend directeur van Carrefour France (sinds 2011), de enige die het huidige sociale klimaat kan bewaren. Dat schreef de vakbondsleider in een brief aan Bernard Arnault. Prioux is echter niet de enige interne kandidaat: ook Thierry Garnier (topman Carrefour China), Pascal Clouzard (topman Carrefour Spanje) en Pierre-Jean Sivignon (huidig financieel directeur van Carrefour) worden genoemd.

 

Ook aan externe kandidaten is er geen gebrek, zo schrijft Le Monde: Hubert Joly, de Franse topman van de Amerikaanse keten Best Buy, maakt kans - net als Alexandre Bompard (huidig CEO van Fnac-Darty), Alain Caparros (topmaan van het Duitse Rewe ‑ zijn naam deed al de ronde toen Plassat met gezondheidsproblemen kampte), of nog Philippe Salle, CEO van restaurantgroep Elior. Zelfs de naam van Philippe Houzé, huidig voorzitter van Galeries Lafayette, duikt af en toe op (al is die al 69 en hanteert Carrefour een leeftijdsgrens van 70 jaar).

 

En de grootste kanshebber is...

Volgens de krant lijkt de grootste kanshebber toch Bernardo Sanchez Incera te zijn: die is sinds 2014 een van de topbankiers bij Société Générale, maar verdiende voordien wel zijn strepen in de retailwereld.

 

Eind jaren 1990 was hij algemeen directeur van Zara France, van 2001 tot 2003 leidde hij de modetak van LVMH (hij kent dus Bernard Arnault), in 2003 stapte hij over naar Vivarte (waar hij Georges Plassat opvolgde, die toen naar Carrefour trok) en een jaar later kwam hij aan het hoofd te staan van Monoprix. Die groep was dan voor de helft in handen van Casino en voor de andere helft eigendom van Galeries Lafayette. Hij kent dus ook de familie Moulin en Philippe Houzé: misschien is hij wel de ideale compromisfiguur.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.