Oudenaarde zet rem op baanwinkels

Oudenaarde zet rem op baanwinkels

Oudenaarde zet rem op baanwinkels

De gemeenteraad van Oudenaarde heeft een plan goedgekeurd dat de detailhandel in het stadscentrum moet versterken en tegelijk een verdere uitbreiding van het aantal baanwinkels langs de N60 die Gent met Ronse verbindt, te stoppen.

“Geen nieuwe winkels meer aan Westerring”

In een poging om de groeiende leegstand in de Oudenaardse binnenstad een halt toe te roepen, wil het stadsbestuur geen vergunningen meer afleveren voor baanwinkels. Die zuigen consumenten weg uit het centrum, klinkt het.

 

Het winkelgebied ter hoogte van de Westerring aan de N60 in Eine telt weliswaar maar 24 verkooppunten tegenover 321 in het stadscentrum, maar in winkeloppervlakte klopt de Westerring het stadscentrum wel: 17.750 m² tegenover 16.440 m². “Een verdere uitbreiding langs de N60 zal deze verhouding verder scheeftrekken”, vreest burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD).

 

Van die 24 verkooppunten zijn er momenteel 20 ingevuld door detailhandel, terwijl een groot deel van die zone eigenlijk bestemd is voor industrie en ambachten. “Nieuwe ontwikkelingen door detailhandel zijn dus niet wenselijk langs en in de onmiddellijke omgeving van de N60. Een afbakening van het kernwinkelgebied is nodig om een positieve stimulans te geven aan de stedelijke kern”, zegt de burgemeester, die voor zijn plannen alvast de steun kreeg van de voltallige oppositie.

 

Miljoenenclaim dreigt

Probleem: projectontwikkelaar NV Zwijnaarde heeft een vergunningsaanvraag ingediend om het huidige retailpark aan de N60 (foto) uit te breiden met een gebouw van bijna 5.000 m² vloeroppervlakte, waardoor het winkelaanbod bijna verdubbelt. Onder meer warenhuisketen Carrefour en de kledinggiganten H&M en Takko zouden er zich willen vestigen, viel vorige zomer te horen.

 

De projectontwikkelaar dreigt dan ook met een miljoenenclaim als het stadsbestuur de geplande uitbreiding tegenhoudt. “De stad bewerkstelligt niet alleen een enorme minwaarde van de betaalde grondprijs, maar veroorzaakt ook een winstderving afhankelijk van de termijn dat het project op onwettige wijze verhinderd wordt”, klinkt het.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.

Bol.com rolt herhaalservice Bespaar Continu online uit

15/06/2018

Bol.com lanceert herhaalservice Bespaar Continu op de website. Vergelijkbaar met Amazon Prime, bezorgt de dienst vaste commodity-producten die mensen altijd in huis willen hebben tegen kortingen.

Franchisesector sneller gegroeid dan hele Nederlandse economie

14/06/2018

Terwijl de Nederlandse economie in de periode 2015-2017 met 7,37% groeide, klokte de franchisesector af op een groei van 7,57%. En dat ondanks de lichte daling van het aantal formules en vooral de "dieprode cijfers" van de modesector.

Ludo Bijvoet is nieuwe topman Blokker

14/06/2018

Het management van Blokker is weer compleet: Ludo Bijvoet - vandaag topman van Xenos - heeft vanaf 1 juli de leiding bij de winkelketen in moeilijkheden, Frank Cocx wordt financieel directeur. Linda Keijzer gaat Xenos leiden.