Oudenaarde zet rem op baanwinkels

Oudenaarde zet rem op baanwinkels

De gemeenteraad van Oudenaarde heeft een plan goedgekeurd dat de detailhandel in het stadscentrum moet versterken en tegelijk een verdere uitbreiding van het aantal baanwinkels langs de N60 die Gent met Ronse verbindt, te stoppen.

“Geen nieuwe winkels meer aan Westerring”

In een poging om de groeiende leegstand in de Oudenaardse binnenstad een halt toe te roepen, wil het stadsbestuur geen vergunningen meer afleveren voor baanwinkels. Die zuigen consumenten weg uit het centrum, klinkt het.

 

Het winkelgebied ter hoogte van de Westerring aan de N60 in Eine telt weliswaar maar 24 verkooppunten tegenover 321 in het stadscentrum, maar in winkeloppervlakte klopt de Westerring het stadscentrum wel: 17.750 m² tegenover 16.440 m². “Een verdere uitbreiding langs de N60 zal deze verhouding verder scheeftrekken”, vreest burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD).

 

Van die 24 verkooppunten zijn er momenteel 20 ingevuld door detailhandel, terwijl een groot deel van die zone eigenlijk bestemd is voor industrie en ambachten. “Nieuwe ontwikkelingen door detailhandel zijn dus niet wenselijk langs en in de onmiddellijke omgeving van de N60. Een afbakening van het kernwinkelgebied is nodig om een positieve stimulans te geven aan de stedelijke kern”, zegt de burgemeester, die voor zijn plannen alvast de steun kreeg van de voltallige oppositie.

 

Miljoenenclaim dreigt

Probleem: projectontwikkelaar NV Zwijnaarde heeft een vergunningsaanvraag ingediend om het huidige retailpark aan de N60 (foto) uit te breiden met een gebouw van bijna 5.000 m² vloeroppervlakte, waardoor het winkelaanbod bijna verdubbelt. Onder meer warenhuisketen Carrefour en de kledinggiganten H&M en Takko zouden er zich willen vestigen, viel vorige zomer te horen.

 

De projectontwikkelaar dreigt dan ook met een miljoenenclaim als het stadsbestuur de geplande uitbreiding tegenhoudt. “De stad bewerkstelligt niet alleen een enorme minwaarde van de betaalde grondprijs, maar veroorzaakt ook een winstderving afhankelijk van de termijn dat het project op onwettige wijze verhinderd wordt”, klinkt het.