Parlementscommissie keurt anoniem gereglementeerde boekenprijs vast | RetailDetail

Parlementscommissie keurt unaniem gereglementeerde boekenprijs goed

Parlementscommissie keurt unaniem gereglementeerde boekenprijs goed

De bevoegde commissie van het Vlaamse Parlement heeft unaniem de gereglementeerde boekenprijs vastgelegd. Zodra de tekst later deze maand wordt goedgekeurd door het Vlaamse Parlement zal er nog maximaal 20% korting kunnen gegeven worden op boeken.

Compromis

De basisregel zal dan zijn dat de boekenprijs de eerste zes maanden vast ligt, waarbij er maximaal een korting van 10% mag gegeven worden. Na die zes maanden zijn de prijzen vrij.

 

Enkel bibliotheken vormen op die regel een uitzondering: zij mogen tot 20% korting krijgen. Aanvankelijk kregen zij een korting van 15%, maar na protest van de bibliotheken werd dat opgetrokken tot 25%. De boekhandelaars vonden dat dan weer te veel en nu wordt er naar goede Belgische gewoonte gekozen voor het compromis: 20%.

 

"Ik ben er mij van bewust dat de perfectie niet van deze wereld is, maar gezien we enerzijds met zoveel mogelijk bezorgdheden van de sector rekening wilden houden en anderzijds met de beleidsdoelstellingen, denk ik wel dat we een werkbaar evenwicht hebben gevonden", zegt minister Sven Gatz. Met de gereglementeerde boekenprijs hoopt het Vlaams Parlement de sector een duwtje in de rug te geven en te wapenen voor de toekomst.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.