Parlementscommissie keurt unaniem gereglementeerde boekenprijs goed

Parlementscommissie keurt unaniem gereglementeerde boekenprijs goed

De bevoegde commissie van het Vlaamse Parlement heeft unaniem de gereglementeerde boekenprijs vastgelegd. Zodra de tekst later deze maand wordt goedgekeurd door het Vlaamse Parlement zal er nog maximaal 20% korting kunnen gegeven worden op boeken.

Compromis

De basisregel zal dan zijn dat de boekenprijs de eerste zes maanden vast ligt, waarbij er maximaal een korting van 10% mag gegeven worden. Na die zes maanden zijn de prijzen vrij.

 

Enkel bibliotheken vormen op die regel een uitzondering: zij mogen tot 20% korting krijgen. Aanvankelijk kregen zij een korting van 15%, maar na protest van de bibliotheken werd dat opgetrokken tot 25%. De boekhandelaars vonden dat dan weer te veel en nu wordt er naar goede Belgische gewoonte gekozen voor het compromis: 20%.

 

"Ik ben er mij van bewust dat de perfectie niet van deze wereld is, maar gezien we enerzijds met zoveel mogelijk bezorgdheden van de sector rekening wilden houden en anderzijds met de beleidsdoelstellingen, denk ik wel dat we een werkbaar evenwicht hebben gevonden", zegt minister Sven Gatz. Met de gereglementeerde boekenprijs hoopt het Vlaams Parlement de sector een duwtje in de rug te geven en te wapenen voor de toekomst.

Tags: