Polen voert geleidelijk zondagsluiting in

Polen voert geleidelijk zondagsluiting in

Polen voert geleidelijk zondagsluiting in
Shutterstock

Voor het eerst sinds de val van het communisme perkt Polen het winkelen op zondag bij (grotere) retailers in. Het verbod komt er geleidelijk, maar valt niet in goede aarde bij Poolse consumenten, winkeliers en werknemers.

 

Ban op zondagse shopping

Polen, traditioneel een van de strengste katholieke landen in Europa, voert een wet in die zal leiden tot een volledige ban op handeldrijven op zondag. Werknemers hebben recht op 'quality time' met vrienden en familie, zo meent vakbond Solidariteit, die voor zijn wetsvoorstel steun vond in voornamelijk katholieke en conservatieve kringen.

 

De nieuwe wet doet echter heel wat stof opwaaien. De liberale oppositie vreest voor een teloorgang van jobs, vooral bij studenten die enkel tijdens het weekend kunnen werken. Volgens de overkoepelende vakbondsvereniging zullen ook vaste werknemers hierdoor veel meer werk voor de kiezen krijgen op vrijdag en zaterdag.

 

Vooral grotere spelers geraakt

De verplichte zondagsluiting zal wellicht vooral gevolgen hebben voor grotere en buitenlandse retailers, die het gros van hun inkomsten halen uit zondagse bezoekers van de winkelcentra in de stedelijke rand. Het goede nieuws: er is tijd om met alternatieve strategieën voor de dag te komen, want de ban komt er maar geleidelijk. Zo wordt het aantal winkelzondagen per maand in 2018 teruggebracht tot twee, in 2019 tot één, om volledig te verdwijnen in 2020.

 

Of het ook daadwerkelijk tot een volledige ban zal komen, is trouwens onzeker gezien de politieke controverse rond de wet in Polen en de Europese trend naar méér in plaats van minder commerciële vrijheid. Een ander voormalig communistisch land belooft alvast weinig goeds voor de wet: Hongarije voerde in 2015 nog een ban op zondagsluiting in, maar verwees de wet datzelfde jaar nog naar de archieven. Het is weinig waarschijnlijk dat de Polen, het tweede meest hardwerkende volk in Europa, zijn zondagse winkeltripjes zomaar zal opgeven.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.

Bol.com rolt herhaalservice Bespaar Continu online uit

15/06/2018

Bol.com lanceert herhaalservice Bespaar Continu op de website. Vergelijkbaar met Amazon Prime, bezorgt de dienst vaste commodity-producten die mensen altijd in huis willen hebben tegen kortingen.

Franchisesector sneller gegroeid dan hele Nederlandse economie

14/06/2018

Terwijl de Nederlandse economie in de periode 2015-2017 met 7,37% groeide, klokte de franchisesector af op een groei van 7,57%. En dat ondanks de lichte daling van het aantal formules en vooral de "dieprode cijfers" van de modesector.

Ludo Bijvoet is nieuwe topman Blokker

14/06/2018

Het management van Blokker is weer compleet: Ludo Bijvoet - vandaag topman van Xenos - heeft vanaf 1 juli de leiding bij de winkelketen in moeilijkheden, Frank Cocx wordt financieel directeur. Linda Keijzer gaat Xenos leiden.