Polen voert geleidelijk zondagsluiting in

Polen voert geleidelijk zondagsluiting in

Polen voert geleidelijk zondagsluiting in
Shutterstock

Voor het eerst sinds de val van het communisme perkt Polen het winkelen op zondag bij (grotere) retailers in. Het verbod komt er geleidelijk, maar valt niet in goede aarde bij Poolse consumenten, winkeliers en werknemers.

 

Ban op zondagse shopping

Polen, traditioneel een van de strengste katholieke landen in Europa, voert een wet in die zal leiden tot een volledige ban op handeldrijven op zondag. Werknemers hebben recht op 'quality time' met vrienden en familie, zo meent vakbond Solidariteit, die voor zijn wetsvoorstel steun vond in voornamelijk katholieke en conservatieve kringen.

 

De nieuwe wet doet echter heel wat stof opwaaien. De liberale oppositie vreest voor een teloorgang van jobs, vooral bij studenten die enkel tijdens het weekend kunnen werken. Volgens de overkoepelende vakbondsvereniging zullen ook vaste werknemers hierdoor veel meer werk voor de kiezen krijgen op vrijdag en zaterdag.

 

Vooral grotere spelers geraakt

De verplichte zondagsluiting zal wellicht vooral gevolgen hebben voor grotere en buitenlandse retailers, die het gros van hun inkomsten halen uit zondagse bezoekers van de winkelcentra in de stedelijke rand. Het goede nieuws: er is tijd om met alternatieve strategieën voor de dag te komen, want de ban komt er maar geleidelijk. Zo wordt het aantal winkelzondagen per maand in 2018 teruggebracht tot twee, in 2019 tot één, om volledig te verdwijnen in 2020.

 

Of het ook daadwerkelijk tot een volledige ban zal komen, is trouwens onzeker gezien de politieke controverse rond de wet in Polen en de Europese trend naar méér in plaats van minder commerciële vrijheid. Een ander voormalig communistisch land belooft alvast weinig goeds voor de wet: Hongarije voerde in 2015 nog een ban op zondagsluiting in, maar verwees de wet datzelfde jaar nog naar de archieven. Het is weinig waarschijnlijk dat de Polen, het tweede meest hardwerkende volk in Europa, zijn zondagse winkeltripjes zomaar zal opgeven.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

ABN Amro gelooft sterk in omnichannel

16/03/2018

De Nederlandse retailsector kende in 2017 zijn sterkste groei sinds 2006, vlak voor het losbarsten van de economische crisis. ABN Amro vermoedt in zijn laatste sectorprognose dat die groei zich ook in 2018 zal verderzetten.

Ed van de Weerd nieuwe algemeen directeur Kruidvat Nederland

15/03/2018

A.S. Watson heeft Ed van de Weerd aangeduid als de nieuwe algemeen directeur voor Kruidvat Nederland. Hij volgt in die functie Johan Boeijenga op, die heeft besloten om de organisatie te verlaten.

Op=Op Voordeelshop neemt telecom over van Kijkshop

15/03/2018

Op=Op Voordeelshop heeft het volledige telecomassortiment van Kijkshop overgenomen. Binnen enkele weken moeten de producten zowel online als in de winkels van de discountketen te vinden zijn.

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

15/03/2018

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

Unilever kiest voor Rotterdam

15/03/2018

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu officieel bevestigd: Unilever vestigt zijn hoofdkantoor in Rotterdam. De raad van bestuur van de voedings- en wasmiddelenreus heeft na bijna een jaar de knoop doorgehakt.

Marktkramers kreunen onder druk van winkelketens

14/03/2018

Non-food marktkramers hebben het steeds moeilijker om te concurreren met goedkope ketens zoals Action en Primark. Vooral verkopers van tweedehands, en van kleding en textiel krijgen het zwaar te verduren.

Back to top