Poolse Amazon-rivaal is grootste beursgang van Europa

Homepage van onlineretailer Allegro
Foto: MOZCO Mateusz Szymanski / Shutterstock.com

De onlinemarktplaats Allegro heeft voor de grootste Europese beursgang van het jaar gezorgd. Meteen schoten de aandelen meer dan 60% de hoogte in, wat het bedrijf ruim 16 miljard euro waard maakt.

 

Zoekmachine en marktplaats

Het grootste beursgenoteerde bedrijf van Polen is voortaan een onlineretailer: Allegro brak maandag meteen records bij zijn beursintroductie en is goed voor de grootste beursgang in het land sinds het einde van de Sovjetunie. Ook op Europees niveau haalt het onlineplatform de titel van grootste IPO van 2020. De koers van het aandeel steeg na beursopening onmiddellijk met 63%, wat het bedrijf een marktwaarde van zo’n 16,2 miljard euro oplevert.


Allegro werd 20 jaar geleden vooral opgericht als een concurrent voor eBay maar werd gaandeweg vooral een Amazon-rivaal en is vandaag het leidende e-commerceplatform in Polen. De groep bevat naar het verkoopplatform ook een erg succesvolle prijsvergelijkingssite genaamd Ceneo. Via Ceneo zoeken Polen online naar producten, meer zelfs dan via Google.

 

Kwart naar de beurs

Het bedrijf is sinds 2016 in het bezit van drie internationale investeringsfondsen, die er destijds 2,8 miljard euro voor betaalden. Ook nu blijft de meerderheid van de aandelen in hun handen: met een aandelenuitgifte ter waarde van zo’n 2 miljard euro is slechts een kwart voortaan in handen van beursbeleggers. Met de opbrengt van de beursgang wil Allegro vooral de schuldenlast terugdringen, het is niet de bedoeling om dividend te gaan uitkeren.


In de eerste helft van 2020 boekte het onlineplatform 52% meer omzet, mede met dank aan de coronapandemie. De omzet kwam zo uit op 1,77 miljard zloty (390 miljoen euro). De winst steeg met 28% tot 808 miljoen zloty (180 miljoen euro). Voor het voorbije boekjaar, dat afliep op 30 juni, wordt de omzet op 500 miljoen euro geraamd.