Positieve start wintersolden ondanks stormweer

Positieve start wintersolden ondanks stormweer

Positieve start wintersolden ondanks stormweer
Shutterstock

De weergoden waren de koopjesjagers niet gunstig gezind, maar dat kon de pret niet bederven: ondanks een trage start hadden de winkeliers en ketens tegen 's avonds toch twee tot vier procent meer verkocht dan vorig jaar.

 

Minder volk maar meer kopers

“Er was minder volk in de winkelstraten, maar er waren meer kopers en zij die kochten, spendeerden meer dan vorig jaar”, zegt Dominique Michel van Comeos, de handelsfederatie die vooral de grote ketens vertegenwoordigt. “De shoppingcentra scoorden in de voormiddag beter dan de winkels in de steden, maar dat lag wellicht aan de weersomstandigheden.” De winkelketens verkochten uiteindelijk 4% meer dan op de eerste soldendag vorig jaar.

 

Ook de zelfstandige modeboetieks verkochten meer dan vorig jaar. “Storm maar geen stormloop”, vat Christine Mattheeuws van zelfstandigenorgansatie NSZ de eerste koopjesdag samen. Een telefonische bevraging bij 228 boetieks leert dat hun omzet gemiddeld 2% hoger lag dan tijdens de eerste wintersoldendag van 2017. “Blijkbaar hebben heel wat consumenten ervoor gekozen om toch, ondanks de steeds toenemende en wettelijk toegelaten koppelverkoop tijdens de sperperiode, tot de wintersolden te wachten om iets moois en warms tegen een zachte prijs op de kop te tikken.”

 

Dat bevestigt ook Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie (Unizo): “Veel consumenten hebben bewust gewacht tot de start van de solden om dan pas grotere en duurdere winterstuks zoals jassen en dikke truien aan te kopen.” De gemiddelde meerverkoop klokte af op 4%. Volgens Mode Unie koopt de klant ook zeer gericht: "Hij gaat op zoek naar basisstukken om zijn garderobe verder aan te vullen."

 

Meteen kortingen van 30 à 50%

Eerder raakte al bekend dat de koopjes met grote kortingen van 30 à 50% zouden starten. Heel wat winkeliers zaten immers met grotere voorraden dan vorige keer. 

 

De eerste dag was dus positief en dat zou ook de rest van de week het geval zijn, omdat het nog kerstvakantie is. Nadien zal het succes vooral afhangen van het weer, waarbij vooral lagere temperaturen de verkoop van winterstukken moeten aanzwengelen.

 

De solden staan onder druk, vorige maand raakte bekend dat bevoegd minister Kris Peeters de sperperiode zou willen afschaffen zodat er een heel jaar door kortingen kunnen worden toegekend. Daar willen de sectorfederaties echter niet van weten: "De start van de solden blijft een magisch moment voor de consument, ondanks de fluistersolden en de koppelverkoop vooraf", klinkt het in koor bij de drie organisaties.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.