PostNL-depot Wommelgem verzegeld na nieuwe inval sociale inspectie

Shutterstock.com

De sociale inspectie heeft maandagochtend inbreuken vastgesteld bij koerierbedrijf PostNL. Het distributiecentrum is Wommelgem is nu verzegeld, waardoor de levering van mogelijk duizenden pakjes vertraging zal oplopen.

 

Zwartwerk

De speurders vielen vanochtend gelijktijdig binnen in de depots van Mechelen en Wommelgem. Op beide plaatsen werden diverse inbreuken rond deeltijdse arbeid vastgesteld. In Wommelgem waren er ook tien inbreuken rond zwartwerk. “Daarom is dat depot verzegeld”, verduidelijkt de Mechelse arbeidsauditeur Gianni Reale in De Tijd.

 

Ongeveer 5% van alle pakjes van PostNL België zitten daardoor geblokkeerd. “Als PostNL wil dat de verzegeling verbroken wordt, moet het daarvoor een verzoekschrift indienen”, zegt Reale. “De belangrijkste voorwaarde is dat PostNL moet kunnen aantonen dat dit soort misdrijven niet meer kan gebeuren.”

 

Meer concreet zal het pakjesbedrijf zelf moeten zorgen voor een controlesysteem, zoals een sociaal secretariaat. Volgens Reale weet PostNL zeer goed waarom het depot verzegeld werd en ook wat ze daaraan kunnen doen.

 

Rechtszaak

De voorbije maanden kwamen koerierbedrijven als PostNL, GLS en DPD al vaker in opspraak in verband met de slechte werkomstandigheden. Ze werken met onderaannemers of zelfstandige chauffeurs en nemen het niet altijd even nauw met de Belgische arbeidswetgeving. In dat verband moest PostNL zich in september nog verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Mechelen. Het bedrijf kreeg een forse boete voor het tewerkstellen van illegale werkkrachten via een onderaannemer.

 

Volgens Reale blijven er evenwel klachten binnenkomen over PostNL. “Er is onder meer sprake van chauffeurs zonder rijbewijs, minderjarige werkkrachten en zwartwerk.” Voor het eerst vielen de controleurs op twee plaatsen tegelijk binnen. “Zo willen we vermijden dat chauffeurs getipt worden en omgeleid worden naar een ander depot, wat bij eerdere controles gebeurde”, zegt Reale.

 

Voor PostNL is de blokkering van Wommelgem uiteraard een fikse streep door de rekening, aan de vooravond van Black Friday en Sinterklaas. Het koerierbedrijf telt in totaal negen distributiecentra in ons land.