Qatarese interesse voor Selfridges

Shutterstock.com

Selfridges onderhandelt met Qatarese investeerders over een mogelijke verkoop voor vier miljard pond (4,7 miljard euro), waardoor het luxewarenhuis voor het eerst in bijna 20 jaar van eigenaar zou veranderen.

 

Veiling

Volgens de Mail on Sunday liggen fondsen gelieerd aan Qatar in pole position om Selfridges over te nemen. Een dergelijke deal zou betekenen dat de staat in het Midden-Oosten eigenaar wordt van een tweede groot Londens warenhuis. In 2010 kwam Harrods al in Qatarese handen terecht via het staatinvesteringsfonds Qatar Investment Authority.

 

De steenrijke eigenaarsfamilie Weston lanceerde in juli een veiling voor Selfridges na een moeilijk jaar waarin het enkele maanden moest sluiten. De groep exploiteert vier Selfridges-winkels in het Verenigd Koninkrijk en is tevens eigenaar van Brown Thomas en Arnotts in Ierland, Holt Renfrew in Canada en de Bijenkorf in Nederland. De Qatarezen zouden evenwel vooral interesse hebben in de Britse activiteiten.

 

Selfridges werd in 1908 opgericht door Harry Gordon Selfridge, een Amerikaanse retailmagnaat die het bedrijf uitbouwde tot een begrip. In 1941 trad hij af als voorzitter.

 

De Canadese miljardair Galen Weston kocht Selfridges in 2003 voor 598 miljoen pond (ongeveer 700 miljoen euro). Hij overleed op 80-jarige leeftijd in april en zijn dochter Alannah Weston heeft nu de leiding over de warenhuisketen.