Recordaantal pinbetalingen in 2013

Recordaantal pinbetalingen in 2013

In 2013 hebben Nederlandse consumenten een nieuw record gevestigd wat betreft het aantal pinbetalingen. Vorig jaar waren er maar liefst 2,66 miljard transacties, een stijging van 7,5% ten opzichte van 2012.

Grootste stijging in horeca

In de horeca groeide het aantal betalingen met betaalkaart met een kwart naar meer dan 190 miljoen pinbetalingen, waarmee dat in aantal de snelst groeiende sector. Qua bedragen was de sterkste groei dan weer (net zoals de voorgaande jaren) te vinden in het segment van 0 euro tot 10 euro: daar steeg het aantal betalingen met 16,6 procent naar 130 miljoen transacties, goed voor een bedrag van 907 miljoen euro. Binnen de horeca steeg in dat segment het aantal transacties zelfs met 36,4 procent naar 90 miljoen betalingen.

 

De stijging komt er vooral omdat er in steeds meer pinautomaten aanwezig zijn bij de bedrijven, vooral in de horeca. Ook geven meer en meer ondernemers geven de voorkeur aan pinnen, zelfs bij kleine bedragen: niet alleen is het veiliger, omdat er zo minder cash geld in de omloop is, maar tegenwoordig is betalen met de kaart ook veel sneller dan betalen met cash.

Tags: