Recordjaar voor Duitse supermarktreus Rewe

defotoberg / Shutterstock.com

De omzet van het Duitse distributieconcern Rewe schoot vorig jaar meer dan 20% de hoogte in. Zelfs de brutowinst steeg, ondanks grote verliezen bij de reisafdeling van de supermarktgroep.

 

Grootste omzet ooit

Rewe beleefde in 2020 een recordjaar. De Duitse supermarktgroep zag de omzet met liefst 20,4% stijgen tot 75,3 miljard euro. Op de Duitse thuismarkt ging de verkoop met 12% omhoog, om af te klokken op 26,5 miljard euro. Dat was vooral te danken aan de zelfstandige Rewe-franchisenemers, die gemiddeld ruim 20% meer verkochten. 


Ook de overname van groothandel Lekkerland gaf de cijfers een flinke duw in de rug, namelijk eentje van bijna 13 miljard euro. De buitenlandse groei verliep nochtans een pak trager: de voornamelijk Oost-Europese winkels van de groep tekenden een omzetstijging van 2,4% op tot 10,4 miljard euro. Oostenrijk was weliswaar goed voor een groei van 4,3%. Discountketen Penny droeg in totaal 13,8 miljard euro omzet bij, met op de Duitse markt 5,4% meer omzet en 8,3% groei in andere Europese landen.

 

Compenseert voor reisramp

Dankzij die sterke prestaties in de foodretail wist de groep ook uit de rode cijfers te blijven. Aan de andere kant dreigde namelijk de afdeling reizen van de holding het jaarresultaat de dieperik in te sleuren: de omzet van reisorganisaties zoals DER Touristik, ITS en Meiers Weltreisen kelderde met 73,9% tot 1,3 miljard euro als gevolg van de pandemie. Hoewel het EBITDA met zo’n 34% steeg tot 1,2 miljard euro, daalde – door niet te compenseren verliezen bij DER Touristik – de uiteindelijke nettowinst toch met bijna 20% tot 415 miljoen euro.


Voor 2021 rekent Rewe vooral op Lekkerland, die “uitstekende toekomstperspectieven in de groeiende conveniencebusiness in Duitsland en Europa” biedt, aldus CEO Lionel Souque. De groep is ook van plan om nog meer te investeren in het moderniseren van de winkels, de logistieke infrastructuur uit te breiden en verder te blijven digitaliseren. In 2020 investeerden de Duitsers ongeveer 1,9 miljard euro, voor 2021, 2022 en 2023 wordt dat 2,3 miljard euro.