Regels taxfree worden versoepeld

Regels taxfree worden versoepeld

Regels taxfree worden versoepeld
http://www.shutterstock.com/pic-312099206/stock-photo-brussels-belgium-aug-22-interior-of-the-brussels-international-airport-august-22-2015-in-brussels-belgium.html?src=UMmUF-is6s3MUdbhENi2QQ-1-45

De regels voor het taxfree winkelen worden binnenkort versoepeld, ondanks tegenkanting van begrotingsminister Sophie Wilmés. Het is minister van Financiën Johan Van Overtveldt die de wijzigingen doordrukt.

Bespreken op ministerraad

Zo wordt de ondergrens voor niet-Europese buitenlanders op doorreis door België verlaagd van 125 euro naar 50 euro. Zo hoopt de minister dat de handelaars op de luchthaven een duwtje in de rug krijgen na de aanslagen van 22 maart.

 

Nochtans had Van Overtveldt een negatief advies gekregen van de Raad van State én van de minister van Begroting: “De maatregel die u voorstelt, doet de inkomsten dalen”, schrijft Wilmés aan Van Overtveldt. “Die zijn niet ingecalculeerd bij de laatste begrotingscontrole, noch toen de maatregelen werden genomen om de winkels op de luchthaven een duw in de rug te geven.”

 

Zonder het akkoord van de minister van Begroting moest de maatregel normaal worden besproken op de ministerraad, maar dat is nu niet gebeurd. Wilmés wil dan ook dat de maatregel opnieuw wordt bekeken bij de start van het politieke jaar.

 

“De versoepeling van de btw-regeling zal niet meer dan 1 miljoen euro kosten”, verdedigt Van Overtveldt zijn beslissing. “En dat is dan nog zonder eventuele terugverdieneffecten gerekend. Op een totale begroting is de impact miniem”, meent hij.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Wehkamp en BCC slaan handen in elkaar

05/07/2018

Onlineretailer Wehkamp en elektroketen BCC worden exclusieve alliantiepartners: vanaf oktober starten de formules een grote strategische samenwerking, die in fases steeds verder zal worden uitgebreid.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.