Regels taxfree worden versoepeld

Regels taxfree worden versoepeld

Regels taxfree worden versoepeld
http://www.shutterstock.com/pic-312099206/stock-photo-brussels-belgium-aug-22-interior-of-the-brussels-international-airport-august-22-2015-in-brussels-belgium.html?src=UMmUF-is6s3MUdbhENi2QQ-1-45

De regels voor het taxfree winkelen worden binnenkort versoepeld, ondanks tegenkanting van begrotingsminister Sophie Wilmés. Het is minister van Financiën Johan Van Overtveldt die de wijzigingen doordrukt.

Bespreken op ministerraad

Zo wordt de ondergrens voor niet-Europese buitenlanders op doorreis door België verlaagd van 125 euro naar 50 euro. Zo hoopt de minister dat de handelaars op de luchthaven een duwtje in de rug krijgen na de aanslagen van 22 maart.

 

Nochtans had Van Overtveldt een negatief advies gekregen van de Raad van State én van de minister van Begroting: “De maatregel die u voorstelt, doet de inkomsten dalen”, schrijft Wilmés aan Van Overtveldt. “Die zijn niet ingecalculeerd bij de laatste begrotingscontrole, noch toen de maatregelen werden genomen om de winkels op de luchthaven een duw in de rug te geven.”

 

Zonder het akkoord van de minister van Begroting moest de maatregel normaal worden besproken op de ministerraad, maar dat is nu niet gebeurd. Wilmés wil dan ook dat de maatregel opnieuw wordt bekeken bij de start van het politieke jaar.

 

“De versoepeling van de btw-regeling zal niet meer dan 1 miljoen euro kosten”, verdedigt Van Overtveldt zijn beslissing. “En dat is dan nog zonder eventuele terugverdieneffecten gerekend. Op een totale begroting is de impact miniem”, meent hij.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

09/05/2018

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.