Regering stelt gedragscode deur-aan-deurverkopers op

Regering stelt gedragscode deur-aan-deurverkopers op

Minister van Economie Kris Peeters heeft een gedragscode opgesteld voor deur-aan-deurverkopers, die een einde moet maken aan opdringerige verkopers. Het is de bedoeling dat alle bedrijven in de sector de gedragscode ondertekenen.

Imago verbeteren

“19 van de 50 aangeschreven bedrijven hebben die al ondertekend”, stelt minister Peeters. “Ik hoop dat ze een voorbeeld zijn voor de anderen. Het zou in ieder geval goed zijn voor het imago van de hele sector dat zo veel mogelijk bedrijven ze ondertekenen.”

 

De gedragscode werd samen met sectorvereniging Belgian Direct Sales Organisation (BDSO) opgesteld en geldt voor elke vorm van directe verkoop, dus ook op straat of in een winkelcentrum. Toch is ze vooral opgesteld met de bedoeling opdringerige huis-aan-huisverkopers te bannen. Zo mogen er na 20u geen bezoeken meer gedaan worden en moet het verkooppraatje gestopt worden als de klant laat merken dat het storend of ongepast is.

 

Als de gedragscode niet wordt nageleefd, dan kan dat strafrechtelijk vervolgd worden en bedrijven moeten voortaan steekproeven doen bij de klanten om na te gaan of de gedragscode wordt gevolgd. Daarnaast komt er ook een jaarlijkse evaluatie.