Regeringsmaatregelen duwen consumentenuitgaven fors omlaag | RetailDetail

Regeringsmaatregelen duwen consumentenuitgaven fors omlaag

Regeringsmaatregelen duwen consumentenuitgaven fors omlaag

De Belgische consument heeft in de eerste tien maanden van 2016 2,8% minder uitgegeven dan een jaar eerder. In de rest van de EU stegen de uitgaven nochtans met 1,9%. Analisten wijzen daarvoor naar de besparingen van de diverse regeringen.

Besparingen laat op gang gekomen

De Belgische consument gaat met een uitgavendaling van 2,8% sterk in tegen die trend. Er wordt vooral minder geld uitgegeven aan kleding, want daar daalden de uitgaven met 4,4%. Ook op vlak van voeding was er een terugval van 0,7%, terwijl er in de rest van de Europese Unie in die sector net een stijging van 1,2% was. Dat alles blijkt uit de cijfers van Eurostat.

 

Volgens Comeos is het niet verbazingwekkend dat België in gaat tegen de Europese trend. “Dit is het gevolg van de stabilisatoren die eigen zijn aan de Belgische economie, zoals de mogelijkheid op tijdelijke en economische werkloosheid. In tijden van crisis dalen we minder maar als het beter gaat, stijgen we ook minder”, zegt hoofd communicatie Hans Cardyn, .

 

Ook het gevolg van de besparingsmaatregelen van de regering heeft zijn effect op de cijfers. Omdat die besparingen in België later op gang kwamen dan in veel andere Europese landen, is er nu dus tijdelijk een andere dynamiek in België. In oktober was dat al minder het geval, want toen stegen de retailaankopen in België alweer met 0,8%. Ook die cijfers waren wel nog onder het Europese gemiddelde, dat toen 1,1% was.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.