RetailDetail telex: Belgische Ikea's weer open

Nieuwstelex
Beeld: Shutterstock

14:01: De een zijn dood...: de Britse kledingketen Next gaat zich nestelen in vijf warenhuizen die de noodlijdende keten Debenhams heeft moeten afstoten.

13:48: Ook Ikea gaat op 11 mei weer open. De Zweedse meubelketen wil de klantenstromen wel zo klein mogelijk houden, en benadrukt dus dat ook op afhalen én thuislevering volop zal worden ingezet.

13:23: Panos gaat 38 broodjeswinkels heropenen op 11 mei, en nog 18 een week later. Broodjes zullen echter niet ter plaatse kunnen worden opgegeten: alleen afhalen mag. 

12:45: Kledingmerk Superdry deelt in de algemene mailaise: in het vierde kwartier van zijn boekjaar zag de keten de verkopen met 37% terugvallen, voor het hele jaar was de omzetdaling 19%.

11:34: Danone wil volop meesurfen op de veganistische trend: de multinational hoopt zijn wereldwijde verkopen op zes jaar tijd meer dan te verdubbelen, van twee miljard dollar in 2019 naar vijf miljard in 2025.

11:07: Ecocheques en maaltijdcheques zullen een half jaartje langer geldig blijven, meldt HLN. Dat moet mensen aanzetten om post-lockdown meer te kopen, hoopt economieminister Nathalie Muylle.

10:43: De Nederlandse meubeldiscounter Fest gaat in juni een eerste Belgische winkel openen. Die komt er op de Steenhouwersvest in Antwerpen, vlakbij de winkelassen Nationalestraat en Kammenstraat.

09:50: Lingerieketen Hunkemöller zal toch zijn huren aan een aantal Nederlandse pandeigenaars betalen. Zo hoopt de keten dat enkele faillissementsaanvragen wegens wanbetaling zullen worden ingetrokken.

09:26: Delhaize, bakkerijgroep La Lorraine en AB InBev hebben samen een brood ontwikkeld op basis van Leffe-bieren. Per vijf verkochte broden wordt er één gedoneerd aan de voedselbanken.

09:02: De Amerikaanse warenhuisketen Neiman Marcus heeft het faillissement aangevraagd. De 43 winkels van de keten waren door de coronacrisis al gesloten, het bedrijf zoekt een oplossing voor zijn 14.000 werknemers.

 

Nieuwstelex 6 mei

14:11: Foodservicegroep Metro sloot het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar af met een vergelijkbare omzetgroei van 2,3%. Nu de horecasector zo goed als stil ligt door het coronavirus, oogt de toekomst echter bijzonder onzeker: elke maand in lockdown betekent zo’n 2% bijkomend omzetverlies tegenover vorig jaar.

11:30: Modeketen JBC verkoopt vanaf midden mei stoffen mondmaskers gemaakt van stofoverschotten van de zomercollectie. De opbrengst gaat integraal naar vzw ’t Kietelt, een organisatie die zich inzet voor kinderen die opgroeien in armoede.

10:40: In Frankrijk is Intermarché de winnaar van de lockdown, dank zij een dicht winkelnetwerk met afhaalpunten: het marktaandeel steeg tussen 23 maart en 19 april volgens Kantar met 1,4 procentpunten. De grote hypermarkten van Carrefour, Auchan en E.Leclerc moeten terrein prijsgeven.

09:39: Winkels kleiner dan 20 m² mogen voortaan hoogstens twee klanten binnenlaten, blijkt uit nieuwe regels van economie minister Nathalie Muylle. Unizo is boos: de verstrenging is onnodig en absurd, zegt de organisatie.

09:36: Het leger bestelt drie miljoen mondmaskers bij Tweeds & Cotton, het bedrijf achter de Belgische moderetailer River Woods, meldt De Tijd. Dat is goed nieuws voor de winkelketen, die recent nog meldde dat ze 24 mensen ontslaat.

09:11: In Nederland mogen maandag de kappers weer open. Vanaf 1 juni zal ook de horeca onder strikte voorwaarden de activiteiten mogen hernemen.

08:55: De lockdown betekent slecht nieuws voor brouwer AB InBev: de omzet in Q1 daalde met 5,8%, de EBITDA ging met 13,7% omlaag. Het tweede kwartaal wordt nog slechter, waarschuwt het bedrijf: alleen al in april daalden de volumes wereldwijd met 32%...

08:46: Mooie cijfers publiceert Ahold Delhaize vanochtend: dankzij de coronacrisis noteren alle landen groei met dubbele cijfers, de onlineverkoop explodeert en het marktaandeel neemt toe in de Benelux.

 

Nieuwstelex 6 mei

17:25: H&M heropent stapsgewijs z’n Nederlandse winkels: op 11 mei moeten die weer allemaal open zijn, maar de meeste paskamers blijven dicht en het testen van verzorgingsproducten is niet mogelijk.

15:38: Volgens Eurostat is de Europese retailsector in maart met liefst 10,4% gekrompen (voor de eurozone is dat zelfs 11,2%). Food groeide met 5%, mode zag bijna de helft van zijn omzet verdwijnen. België deed het met -5,5% vrij goed, Bulgarije het slechtst (-18%). Ierland noteerde als enige een groei (+0,1%)

14:43: Premier Sophie Wilmès heeft bevestigd dat alle winkels op 11 mei weer open mogen, markten blijven gesloten. Mondmaskers worden sterk aangeraden, maar niet verplicht. Van 'funshoppen' zal door allerhande maatregelen ook nog geen sprake zijn.

14:15: Afound, het outletplatform van H&M, gaat deze week online van start in Duitsland en Oostenrijk. Het merk werd in 2018 gelanceerd in Zweden en daarna ook in Nederland. In beide landen heeft Afound ook fysieke winkels.

14:10: In Duitsland mogen de deelstaten beslissen wanneer alle winkels weer openen. Beieren heeft al laten weten dat grote winkels en winkelcentra op 11 mei weer open mogen, restaurants op 25 mei en hotels op 30 mei.

11:30: Carrefour België voegt vanaf vandaag de folders van de hypermarkten en de Carrefour Markets samen in één gemeenschappelijke folder. Zo zien klanten meteen àlle promoties en bespaart de retailer 500 ton papier per jaar.

11:09: Verfwinkels zijn niet opgezet met de beslissing van doe-het-zelfketen Hubo om met kortingen rond te strooien, terwijl zij zelf niet eens open mogen tot maandag. "Wettelijk toegelaten, maar niet hoffelijk", reageert de CEO van Colora op Twitter.

10:28: Het coronavirus lijkt de appetijt voor vleesvervangers fors te stuwen. Ondanks de verplichte sluiting van zijn grootste afnemers steeg de kwartaalomzet van Beyond Meat met liefst 141%.

09:34: The Barn gaat in augustus zijn vijfde biologische versmarkt openen in Jette, acht maand na de opening van de nummers drie en vier (Antwerpen en Elsene).

09:18: Gemengde gevoelens bij Beiersdorf: terwijl Nivea een kleine omzetdaling moet toegeven en luxecosmeticamerk La Prairie zelfs een enorme tik krijgt, schitteren de resultaten van de afdelingen "Derma" (Eucerin, Aquaphor) en "Healthcare" (Hansaplast). De grootste groei was (uiteraard) voor de afdeling e-commerce (+23%).

09:10: Momenteel zit de Nationale Veiligheidsraad bijeen om te beslissen of en zo ja, hoe de Grote Heropening komende maandag zal plaatsvinden. Wij volgen dit uiteraard met volle aandacht mee op.

08:51: "De banken zullen beslissen welke retailers overleven", zegt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck in een interview met De Standaard. Daarmee reageert hij op de problemen van FNG Group en op de soms dramatische resultaten die andere moderetailers lieten optekenen.

 

Nieuwstelex 5 mei

15:05: Amazon heeft in Frankrijk een nieuwe klap gekregen. Hoewel zijn Franse magazijnen al sinds 16 april dicht zijn, heeft het bedrijf geen recht op tijdelijke werkloosheid voor zijn werknemers. De sluiting is een gevolg van een juridische veroordeling en (dus) niet van corona-overmacht, is het vonnis.

14:43: De coronacrisis heeft HelloFresh meer dan een duwtje in de rug gegeven. De omzet ging bijna 70% omhoog en het verlies van vorig jaar werd omgebogen in een kwartaalwinst van 63 miljoen euro.

13:56: Mogelijk beslist de Veiligheidsraad morgen dat ook markten in open lucht weer open mogen, bericht De Tijd. Daarbij wordt vooral - maar niet uitsluitend - gekeken naar voedingskramen.

12:29: Gaat de Primark in Bergen op 11 mei open? Dat is blijkbaar lang nog niet zeker, bericht La Libre. De winkel had op 18 maart officieel moeten openen, maar daar stak corona een stokje voor. 

11:00: Speelgoedketen Maxi Toys vraagt bescherming tegen schuldeisers aan. De catastrofale periode onder Portugees bestuur legde de fundamenten voor deze crisis, corona duwt de keten nu kopje onder. CEO Alain Hellebaut probeert op deze manier nog zo veel mogelijk winkels en werknemers te redden.

09:36: Amazon houdt zijn Franse magazijnen nog eens drie dagen langer gesloten. Eerst was gezegd dat ze "slechts" van 16 tot 21 april zouden sluiten, daarna werd dat geleidelijk verlengd tot vandaag. Nu blijkt echter dat Amazon France nog tot en met vrijdag 8 mei de deuren dicht houdt.

09:03: De Belgische posterijgroep bpost meldt een omzetstijging van 3% voor het eerste kwartaal van dit jaar. Daar is de grote groei van pakjesbezorging voor e-commercebedrijven niet vreemd aan. De omzet van de tak 'mail&retail' zakte wel met 5%.

 

Nieuwstelex 4 mei

16:21: Veritas genereerde zijn "beste dagomzet ooit" dankzij de enorme vraag naar materialen om mondmaskers mee te maken. Hier en daar zorgde dat voor (verkeers)overlast, maar in de winkels bleef alles rustig.

15:59: Nog meer slecht nieuws voor FNG: de modegroep vraagt uitstel van betaling voor zijn rente en schulden tot 2024. Eerder vanochtend meldden we al dat topman Dieter Penninckx plots is opgestapt wegens medische redenen.

14:30: Om verder in te spelen op de snel groeiende Belgische e-commercemarkt bouwt PostNL in Willebroek een hoogtechnologisch sorteer- en distributiecentrum, dat dagelijks 120.000 pakjes kan verwerken. De opening is gepland eind 2021.

14:10: McDonald’s lanceert een legpuzzel om de verveling tijdens de lockdown tegen te gaan: de officiële Burger Puzzle bestaat uit 500 stukjes en is te winnen op de Instagrampagina van het merk.

11:57: Voor de winkels van Veritas, die sinds vandaag weer open mogen, staan ellenlange rijen. Heel wat mensen willen er de benodigdheden halen om zelf mondmaskers te maken, zo blijkt.

09:54: De Franse sportketen Courir wil nu ook Vlaanderen veroveren en plant een eerste winkel in het Waasland Shopping Center. De keten heeft al Belgische winkels in Brussel en Charleroi, en plant nog vestigingen in Doornik, Louvain-la-Neuve en Luik.

08:19: Amazon bekent dat het voor het tweede kwartaal een verlies incalculeert, nadat de winst in het eerste kwartaal een flinke klap kreeg. De omzet steeg nog wel mooi, met 26%.

08:03: Vakbonden en werkgevers hebben een akkoord bereikt over de heropening van winkels op 11 mei. Pashokjes mogen maar beperkt open, hier en daar wordt enkelrichtingsverkeer verplicht en parfum uitproberen mag niet.

07:25: FNG-topman Dieter Penninckx is wegens medische redenen opgestapt bij de eigenaar van o.a. Brantano. Operationeel directeur Manu Bracke zal de titel van CEO overnemen, een deel van Penninckx' taken gaat ook over naar CFO Nathasja van Bael.

07:20: Welkom bij de RetailDetail nieuwstelex van deze week.

Tags: