Doek valt over 243 Carrefour-buurtwinkels in Frankrijk

Royale vertrekregeling ex-CEO Carrefour valt slecht

Royale vertrekregeling ex-CEO Carrefour valt slecht
Shutterstock

Terwijl zo’n 2.100 banen sneuvelen bij 243 voormalige Dia-winkels waarvoor geen overnemer is gevonden, blijkt dat ex-CEO Georges Plassat een erg royale pensioenregeling uit de brand heeft gesleept. Carrefour France heeft al betere dagen gekend.

 

Riante vergoeding voor Plassat

Bij onze zuiderburen is wat heisa ontstaan rond de vertrekregeling die Carrefour uitwerkte voor haar gewezen CEO Georges Plassat (die vorig jaar opgevolgd werd door Alexandre Bompard) en waarover de linkse krant Libération bericht. Plassat kreeg bij zijn vertrek een levenslang bedrijfspensioen toegezegd. Dat was oorspronkelijk begroot op 453.000 euro, maar werd in april van dit jaar opgetrokken tot 517.810 euro “gezien de resultaten van 2017”. En als de algemene vergadering van aandeelhouders op 15 juni eerstkomende het licht op groen zet, krijgt de gewezen CEO nog een extraatje van net geen 900.000 euro uitgekeerd.

 

Niet dat de man dreigde om te komen van armoede: Plassat verdiende in zijn laatste jaar bijna 16 miljoen euro, inclusief aandelen en extralegale voordelen. Ruim de helft meer dan het jaar voordien, toen hij zo’n 10 miljoen euro kreeg (waarvan een deel uitgesteld). Het leverde hem trouwens de titel op van “best betaalde CEO van de CAC40”, de Franse tegenhanger van onze Bel-20.

 

Slechte timing

Dat nieuws is bij de Franse vakbonden en de getroffen Carrefour-medewerkers in het verkeerde keelgat geschoten: zij kregen begin deze week de officiële bevestiging dat Carrefour liefst 243 voormalige Dia-vestigingen (inmiddels omgebouwd tot buurtwinkels onder Contact, Contact Marché of City-enseigne) definitief sluit. Carrefour vond namelijk voor slechts 29 winkels (samen goed voor 195 medewerkers) een overnemer. Volgens de vakbonden verliezen 2.100 mensen hun baan.

 

De bonden verwijten de directie dat ze te weinig inspanningen heeft geleverd hoewel “400 potentiële overnemers interesse hadden in alles samen 200 winkels”. De directie van haar kant wijst erop dat ze de voorkeur heeft gegeven aan dossiers die “ernstig, leefbaar en duurzaam” waren. Als de bevoegde ‘concurrentiewaakhond’ eind juni het licht op groen zet, zullen de winkels vanaf 1 juli dicht gaan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

H&M brengt eigen hersteldienst naar winkels

21/06/2018

H&M introduceert een nieuw concept: in de afdeling Take Care van sommige winkels kun je kleren laten herstellen of personaliseren. Zowel in de gloednieuwe winkel in Parijs als in het vlaggenschip in Hamburg is al een hersteldienst te vinden.

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.