RVA: “Soepele regeling voor wie vrijwillig sluit”

RVA: “Soepele regeling voor wie vrijwillig sluit”
Shutterstock.com

Winkels die besloten hebben om - naar aanleiding van het coronavirus - vrijwillig te sluiten tijdens de week, kunnen toch tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aanvragen. Dat zegt de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

 

Uitzondering

Hoewel ze daartoe niet verplicht waren, namen heel wat winkelketens de voorbije dagen het besluit om ook tijdens de week alle vestigingen te sluiten. Ze hopen zo het personeel en de klanten te beschermen en de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Volgens De Tijd kunnen de betrokken bedrijven voor hun personeel toch tijdelijke werkloosheid wegens overmacht inroepen: "Wie zijn winkels vrijwillig sluit vanwege het coronavirus, kan werkloosheid aanvragen wegens overmacht", zegt RVA-woordvoerder Lennart Tobback.

 

De RVA maakt voor de coronacrisis een uitzondering, want aangezien het om vrijwillige sluitingen gaat, is er in principe geen sprake van overmacht. Normaal zouden de bedrijven dus enkel tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen kunnen aanvragen. Dat systeem is dan weer vooral bedoeld voor wanneer een bedrijf tijdelijk minder werk heeft, maar niet voor volledige sluitingen.

 

Voor personeel dat in het weekend werkt, kunnen retailers uiteraard zonder enig probleem overmacht inroepen. Ze werden immers door de overheid verplicht om hun winkel in het weekend te sluiten.