Sainsbury's snoeit in Argos-netwerk en schrapt 3500 jobs

Argos en Sainsbury's winkel
Shutterstock.com

Sainsbury’s gaat 420 filialen van non-food dochter Argos sluiten en in de supermarkten al zijn bedieningtoonbanken voor vlees en vis verwijderen. Door de operatie zijn 3.500 banen bedreigd.

 

Shop-in-shop

De 420 zelfstandige Argos-winkels zullen tegen maart 2024 sluiten, meldt de BBC. Sainsbury's zei wel dat het 150 Argos-verkooppunten en 150 à 200 afhaalpunten wil integreren in zijn supermarkten.

 

Sainsbury's kocht de non-food retailer vier jaar geleden. De 120 winkelpunten die na de eerste lockdown in maart niet heropend werden, zullen nu definitief gesloten blijven. Na de herstructurering zouden er nog een 100-tal zelfstandige Argos-winkels overblijven. De operatie moet een besparing van zo’n 600 miljoen pond (663 miljoen euro) opleveren.

 

Zelfbediening

In de supermarkten worden de bedieningstoonbanken voor delicatessen, vlees en vis gesloten. De retailer speelt met de maatregelen naar eigen zeggen in op de veranderende consumptiepatronen en de groei van online shoppen. Analisten zien in de eerste plaats een besparingsoperatie: zelfbediening is goedkoper en Sainsbury's moet besparen om het hoofd te bieden aan de intense concurrentie in het Verenigd Koninkrijk.

 

Alles samen verdwijnen er zo’n 3.500 jobs in beide bedrijven. Toch maakt CEO Simon Roberts zich sterk dat de meeste getroffen werknemers aan de slag zullen kunnen blijven, zij het dan in een andere rol dan vandaag.

 

Sainsbury’s maakte ook zijn halfjaarresultaten bekend. De keten boekte een verlies van 137 miljoen pond (151 miljoen euro), volledig te wijten aan de kosten ten gevolge van de sluiting van Argos-winkels. Zonder rekening te houden met die éénmalige kosten, was er een winst van 301 miljoen pond (333 miljoen euro), schrijft de Financial Times. Op vergelijkbare basis steeg de omzet van de groep met 6,9%.