Shoppen op afspraak in Nederland, einde in zicht in Engeland

Shutterstock

Retailers in onze buurlanden krijgen zicht op coronaversoepelingen: in Nederland mogen winkels vanaf 3 maart klanten ontvangen op afspraak, in het VK kunnen alle winkels op 12 april mogelijk weer gewoon open. 

 

Zes klanten per uur

Nederland kondigt enkele versoepelingen aan in de huidige lockdown, zo ook voor handelaars. Per 3 maart mogen winkels klanten ontvangen op afspraak, maar dan wel volgens strikte regels. Shoppers moeten minstens vier uur op voorhand reserveren en er mogen hoogstens twee klanten tegelijk op eenzelfde verdieping aanwezig zijn. In totaal zijn maximaal zes klanten per uur toegelaten, wat dus een minimum van tien minuten per klant zou opleveren.


Premier Rutte wil met deze versoepeling de detailhandelaar “meer lucht geven”, aldus zijn persconferentie. Op dit moment zijn alle niet-essentiële winkels in Nederland verplicht gesloten en is alleen click&collect op het winkelpunt toegestaan. De premier zegt echter te beseffen dat winkelen op afspraak voor grote retailers en ketens “weinig soelaas biedt”. Er zouden daarom gesprekken worden gevoerd over aanvullende steun.

 

“Helemaal niets aan”

De retailbedrijven en -brancheorganisaties reageren inderdaad weinig enthousiast op de nieuwe maatregel. Hema laat in het AD zelfs optekenen aan winkelen op afspraak, toch op deze beperkte manier, helemaal niets te hebben. Eerder was de warenhuisketen nochtans enthousiast over het idee, ervan uitgaande dat het om één klant per 20 vierkante meter zou gaan. Ondanks de “tegenvaller” zal de keten de service wel aanbieden.


Belangenvereniging INretail kant zich scherp tegen de maatregel en vraagt dat de winkels gewoon weer open gaan. “Op deze manier heeft het voor de grote bedrijven gewoon geen zin. Ze kunnen net zo goed gesloten blijven”, aldus directeur Jan Meerman. De vakorganisatie bespreekt met de bevoegde minister in eerste instantie een alternatief voor grotere winkels en ketens, zoals tuincentra en meubelzaken, maar haalt vooral België als argument aan voor een volledige heropening.

 

12 april dag van verlossing? 

Ondertussen krijgen Britten concreet perspectief op zo’n volledige heropening, zelfs met datum. Premier Boris Johnson heeft een vierstappenplan voorgesteld naar een volledige opheffing van de coronabeperkingen, althans in Engeland. De deadline voor volledige vrijheid is op 21 juni gezet. Aangezien het Verenigd Koninkrijk al in december begon met vaccineren, heeft de regio enige voorsprong.


In de tweede fase zouden ook alle winkels weer open mogen: vanaf 12 april is het de bedoeling dat niet-essentiële handelszaken, buitenhoreca, kappers en fitnesszalen hun activiteiten kunnen heropstarten. Uiteraard zijn alle versoepelingen en data wel nog onder voorbehoud: de vaccinaties, besmettingscijfers en eventuele nieuwe coronavarianten moeten voor elke fase positief worden geëvalueerd.