Staking bij Amazon Duitsland omwille van corona

Staking bij Amazon Duitsland omwille van corona
Foto: Shutterstock.com

Enkele honderden medewerkers van Amazon op diverse plaatsen in Duitsland hebben het werk neergelegd als reactie op een aantal besmettingen met het coronavirus in het bedrijf.

 

Zes sites

Volgens Reuters zijn er zes distributiecentra getroffen door de 48-urenstaking. Hoeveel werknemers erbij betrokken zijn is niet bekend, maar alleen in de site van Rheinberg gaat het volgens vakbond Verdi om 400 mensen.

 

Directe aanleiding voor de staking zijn een aantal besmettingen met het coronavirus: vakbondsafgevaardigde Orhan Akman zegt dat er in Bad Hersfeld dertig tot veertig werknemers met het virus besmet raakten. Verdi verwijt Amazon een gebrek aan transparantie en eist betere beschermingsmaatregelen. Het bedrijf zou winst maken belangrijker vinden dat de veiligheid en gezondheid van de eigen werknemers, meent de vakbond.

 

Amazon vindt die beschuldigingen onterecht: in een verklaring stelde het bedrijf dat het al vier miljard dollar (3,5 miljard euro) had geïnvesteerd in maatregelen om wereldwijde personeelsbestand en klanten te beschermen tegen het coronavirus.

 

Bij Amazon Duitsland breken sinds 2013 regelmatig stakingen uit om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. De belangrijkste eis van de vakbonden is dat de Amerikaanse webreus de collectieve arbeidsovereenkomsten, die van toepassing zijn bij andere retailers, zou erkennen. Amazon heeft dat altijd geweigerd en bepaalt zijn lonen op basis van de logistieke sector.