Staking bij Amazon uit vrees voor corona

Staking bij Amazon uit vrees voor corona
Shutterstock.com

250 Franse medewerkers van Amazon hebben het werk neergelegd. Ze vragen dat het bedrijf zijn activiteiten staakt, om het personeel te beschermen tegen het coronavirus.

 

Lastige evenwichtsoefening

Amazon heeft een Amerikaans verdeelcentrum in Queens tijdelijk gesloten voor een grondige desinfectie, nadat er positieve coronatest werd afgenomen bij een van de werknemers. Alle personeelsleden zijn naar huis gestuurd met behoud van loon, meldt Charged. Het bedrijf zegt dat het sinds het begin van de crisis "proactieve maatregelen heeft genomen om werknemers te beschermen", zoals het frequenter schoonmaken van alle faciliteiten, het bewaren van sociale afstand en het vergroten van de afstand tussen chauffeurs en klanten bij leveringen.

 

Amazon is gedwongen een evenwicht te vinden tussen het beschermen van zijn personeel enerzijds en het voldoen aan de enorm toegenomen vraag naar online bestellingen anderzijds. De e-commercegigant kondigde vorige week aan 100.000 nieuwe medewerkers aan te werven om de piek ten gevolge van de epidemie te kunnen opvangen.

 

"Geen essentiële dienst"

In Europa zijn er al coronabesmettingen vastgesteld in drie magazijnen van het bedrijf. Zowat 30% van het personeel in het belangrijkste Italiaanse verdeelcentrum heeft zich ziek gemeld.

 

Ondertussen is er ook een staking uitgebroken in het distributiecentrum in het Franse Saran, waarbij ongeveer 250 medewerkers het werk hebben neergelegd. De vakbonden vragen om het bedrijf te sluiten, aangezien Amazon niet essentieel is voor het bezorgen van dagelijkse boodschappen en vooral non-foodartikelen verzendt.