Steeds meer gemeenten met koopzondagen

Steeds meer gemeenten met koopzondagen

In steeds meer Nederlandse gemeenten is er sprake van koopzondagen. Uit onderzoek van BNR en openingstijden.nl blijkt dat in slechts één op de vijf gemeenten de winkels op zondag het hele jaar door gesloten zijn.

Draagvlak bij alle ondernemers

Dat is een fikse stijging, want vijf jaar geleden was in het dubbele aantal gemeenten de winkels zondag gesloten. Volgens BNR openen zelfs in gemeenten waar eeuwenlang sprake was van zondagsrust de winkels nu af en toe op zondag. Dat is bijvoorbeeld het geval in Nijkerk.


Er zijn wel nog een aantal regio's waar er nog maar weinig winkels op zondag open zijn. Dat is het geval in Zeeland, het Groene Hart en in het noorden van het land.


In gemeenten waar wordt besloten dat winkels 52 zondagen per jaar open mogen zijn, besluiten veel winkeliers om slechts één keer in de maand op zondag te openen. Volgens Erwin van Leeuwen, binnenstadsmanager in Nijkerk, is dat om draagvlak te krijgen bij alle ondernemers en om respect te tonen aan een kleine minderheid gelovigen die een zondagopening niet zien zitten.

Tags: