Steeds meer Nederlanders online opgelicht tijdens shoppen | RetailDetail

Steeds meer Nederlanders online opgelicht tijdens shoppen

Steeds meer Nederlanders online opgelicht tijdens shoppen

Het aantal slachtoffers van online koopfraude is in de periode tussen 2012 en 2014 alweer gestegen. Positief is wel dat andere vormen van online oplichting, zoals identiteitsfraude en hacking net zijn gedaald in die periode.

Hoogopgeleiden vaker slachtoffer

In 2012 zei 2,7% van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder dat ze wel eens opgelicht waren bij een online aankoop, maar twee jaar later was dat aandeel al opgelopen tot 3,3%. Die stijging kwam er niet enkel omdat er steeds meer mensen online kopen, maar ook omdat zelfs ervaren webshoppers vaker worden opgelicht.

 

Langs de andere kant waren er in 2014 minder mensen het slachtoffer van hacking of identiteitsfraude dan in 2012. Bij hacken daalde het aantal slachtoffers van 6% naar 5,2%, bij identiteitsfraude was er een daling van 1,5% naar 0,8%.

 

Verrassend genoeg zijn hoogopgeleiden vaker het slachtoffer van cybercriminaliteit dan laagopgeleiden: volgens het CBS is dat omdat hoogopgeleiden vaker online winkelen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.