Steeds meer oplichting door malafide webshops | RetailDetail

Steeds meer oplichting door malafide webshops

Steeds meer oplichting door malafide webshops

Steeds meer mensen worden opgelicht door malafide webshops. Het Openbaar Ministerie heeft in het voorbije jaar drie keer zoveel aangiftes binnen gekregen van webshopfraude. Ook het bedrag dat ze daarbij hebben buitgemaakt, is flink gestegen: van 500.000 euro naar 1,3 miljoen euro.

Steeds professioneler

Vroeger waren valse webwinkels nog redelijk eenvoudig te herkennen, maar tegenwoordig werken ze steeds professioneler. Ze stelen de identiteit van een andere webshop, vervalsen KVK-nummers of gebruiken een vals certificaat van de Thuiswinkel Waarborg.

 

"Sinds de invoering van keurmerken hebben consumenten daar een grenzeloos vertrouwen in", zegt Bas Ketelaars van de stichting Stop Internetoplichting aan RTL Nieuws. "Criminelen maken daar dankbaar gebruik van."

 

Klanten die worden opgelicht zijn ook meestal hun geld voor altijd kwijt. De verkopers verbergen meestal heel nauwkeurig hun sporen, waardoor het voor de politie vrijwel onmogelijk is om ze op te sporen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.