Steeds minder zelfstandige speelgoedwinkels | RetailDetail

Steeds minder zelfstandige speelgoedwinkels

Steeds minder zelfstandige speelgoedwinkels

Op tien jaar tijd is het aantal zelfstandige speelgoedwinkels in Nederland meer dan gehalveerd. In 2003 waren er nog 750 zelfstandige speelgoedwinkels, maar intussen is dat aantal geslonken naar amper 300.

Te veel concurrentie

De daling van het aantal speelgoedwinkels heeft een aantal oorzaken. De eerste voor de hand liggende reden is de economische crisis, maar daarnaast krijgen ze ook nog eens te kampen met de extra concurrentie van online winkels: zo steeg de online omzet van speelgoed in 2013 met 27 procent naar 105 miljoen euro. Het is daarmee het snelst groeiende online segment.

 

Omdat het steeds moeilijker wordt om een speelgoedwinkel open te houden, vinden handelaars die op pensioen gaan nog maar zelden een overnemer. Die factoren samen zorgen er voor dat er in tien jaar tijd ongeveer 450 winkels de deuren sloten.

 

Ook zijn de zelfstandige winkels niet onderscheidend genoeg van de grote ketens. Ze proberen wel anders te zijn, door onder andere houten of educatief speelgoed aan te bieden, maar ze verliezen te vaak de strijd wanneer het aankomt op de prijs. Speelgoedwinkels lijken dan ook hetzelfde lot beschoren te zijn als videotheken, reisbureaus of cd-winkels, die ook vrijwel volledig uit het straatbeeld verdwenen zijn - de grote ketens niet meegerekend natuurlijk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.