Stemming Nederlandse consument verbetert niet verder

Stemming Nederlandse consument verbetert niet verder

Het Nederlandse consumentenvertrouwen stagneerde in juli: over de algemene economische toestand blijven ze positief, maar dat geldt niet voor de persoonlijke financiële toestand. Hun bereidheid tot het doen van grote aankopen blijft dan ook beperkt.

Globale meter op niveau van eind 2007

De globale barometer van het CBS bleef voor juli op -2 staan. Dat betekent dat er nog 2% meer pessimisten dan optimisten zijn, waarmee het consumentenvertrouwen op het peil zit van eind 2007. 

 

De consumenten zijn momenteel iets positiever over de economische ontwikkelingen van de jongste twaalf maanden, maar kijken tegelijk iets minder optimistisch aan tegen de verwachte evolutie voor de komende twaalf maanden. Per saldo zijn er niettemin 11% meer optimisten dan pessimisten, een fractie beter dan de 10% verschil uit juni.

 

Persoonlijke situatie blijft somber

De persoonlijke financiële situatie wordt echter nog steeds minder gunstig ingeschat. Daardoor is de bereidheid voor het doen van grote aankopen nog steeds beperkt. De barometer van de koopbereidheid staat nu al sinds mei op -10, al is dat nog steeds een forse verbetering tegenover de -24 van juli 2013. Nog volgens het CBS besteedden huishoudens besteedden in april 0,1 procent minder aan goederen en diensten dan in dezelfde maand van 2013.

 

Het Centraal Bureau van de Statistiek peilt elke maand naar het vertrouwen van de Nederlandse consument en bevraagt daarbij de houding tegenover de economische toestand van de voorbije twaalf maanden en de inschatting van de economische toestand voor de komende twaalf maanden. Hetzelfde gebeurt voor de persoonlijke financiële situatie. Telkens wordt het aantal optimisten vergeleken met het aantal pessimisten.

Tags: