Sterkste stijging consumentenuitgaven in vier jaar | RetailDetail

Sterkste stijging consumentenuitgaven in vier jaar

Sterkste stijging consumentenuitgaven in vier jaar

De Nederlandse consument heeft in februari 2015 2,4% meer uitgegeven aan goederen en diensten dan in dezelfde maand van 2014. Het gaat om de grootste stijging in vier jaar. In april is de stemming bij de gezinnen er echter weer op achteruit gegaan.

Verkoop kleding in de lift

Vooral de verkoop van duurzame goederen met kleding en woninginrichting deed het in februari goed. De Nederlanders hadden  er toen 4,1% meer voor veil dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor kledingwinkels ging het om de eerste toename van de verkoop in een halfjaar.

 

Voorts werd ook meer uitgegeven aan energie. De lagere temperaturen in februari 2015 – vergeleken met die van 2014 – zorgden ervoor dat de bestedingen aan ‘overige goederen’, waaronder energie, 7,2 procent klommen.

 

Prijsacties supermarkten nemen af

Aan voedings- en genotmiddelen gaf de Nederlander in februari 1,8% meer uit dan een jaar eerder, vooral omdat de verkopen toenamen. De prijzen van de dagelijkse boodschappen lagen niettemin ook iets  hoger dan twaalf maanden eerder. In januari bleven ze nog onder het niveau van een jaar eerder door prijsacties bij de supermarkten. De groei van de omzet en de verkopen zijn overigens  bijna volledig voor rekening van de supers, want de omzet van de speciaalzaken steeg nauwelijks ten opzichte van een jaar eerder.

 

Voor diensten, zoals het betalen van de huur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, kosten voor telefoonaansluitingen en verzekeringen had de gemiddelde Nederlander in februari 1,0% meer over.

 

Toch waren er ook tegenvallers. Zo zagen winkels in consumentenelektronica hun omzet in februari met 3% zakken. Een maand eerder was er nog sprake van een vooruitgang met 4%.

 

Consumentenvertrouwen valt licht terug

Of de trend zich doorzet, moet worden afgewacht. De barometer van het CBS, die de stemming onder de consumenten weergeeft, daalde in april met 2 punten tot 0 punten. Dat betekent dat er nu evenveel pessimisten als optimisten onder de consumenten zijn.  De barometer maakt immers het verschil tussen het aantal mensen met een positieve visie en het aantal mensen met een negatieve kijk.

 

De terugval is het gevolg van een minder gunstig oordeel over de economische toestand, waarbij de werkloosheidsvrees toenam. De koopbereidheid nam eveneens licht af.

 

Met 0 ligt het consumentenvertrouwen in april niettemin nog altijd boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit z’n voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Wehkamp en BCC slaan handen in elkaar

05/07/2018

Onlineretailer Wehkamp en elektroketen BCC worden exclusieve alliantiepartners: vanaf oktober starten de formules een grote strategische samenwerking, die in fases steeds verder zal worden uitgebreid.