Stormloop bij heropening winkels en pubs in Engeland

Shutterstock.com

In Engeland en Wales zijn de coronamaatregelen maandag sterk versoepeld. De heropening van onder meer de terassen en niet-essentiële winkels leidde tot een overrompeling bij enkele retailers.

 

Wachtrijen

Volgens Het Laatste Nieuws heropenden de eerste cafés reeds om klokslag middernacht hun terras. Dat was onder meer het geval bij een pub in Bexleyheath, waar 18 klanten stonden te wachten. De heropening van de horeca in Engeland en Wales, blijft wel beperkt tot de terassen. Wie van een biertje of een maaltijd wil genieten, kan zich dus maar beter stevig aankleden.

 

Naast de pubs hebben ook de niet-essentiële winkels vandaag de deuren heropend. Kennelijk schrikte het grillige weer de shoppers niet af, want bij verschillende filialen van Primark stonden reeds vanochtend vroeg lange wachtrijen, meldt The Mirror. Onder meer in Croydon (Zuid-Londen) en Nottingham stond een massa mensen aan te schuiven.

 

Volgens New West End Company, dat zo’n 600 retailers en horecauitbaters vertegenwoordigt in enkele belangrijke Londense winkelstraten zoals Oxford Street, ligt het aantal bezoekers vandaag op ongeveer 44% van een normale dag in april. CEO Jace Tyrrell sprak van een bemoedigende start van de heropening. “Maar totdat de internationale shoppers terugkeren, zullen de bedrijven in West End extra overheidssteun nodig blijven hebben”, zei hij aan The Guardian.

 

Vaccinatie loopt voorspoedig

In het Verenigd Koninkrijk werd in de loop van januari een nieuwe strenge lockdown van kracht. Dat er nu opnieuw grote versoepelingen mogelijk zijn, heeft alles te maken met de snelle vaccinatie: zo’n 60% van de volwassen Britten heeft intussen al een eerste dosis van het coronavaccin gekregen.

 

De nieuwe regels gelden overigens enkel in Engeland en Wales. Schotland opent de niet-essentiële winkels pas op 26 april.