Supermarkten aan de ketting in Stadsregio Turnhout

Supermarkten aan de ketting in regio Turnhout

Supermarkten aan de ketting in regio Turnhout
Shutterstock

Grootwarenhuizen kunnen niet langer uitbreiden of nieuwe filialen openen in de stadsregio Turnhout. De maatregel moet de lokale handel in Turnhout, Vosselaar, Beerse en Oud-Turnhout een duwtje in de rug geven.

Lokale handel stimuleren

De stadsregio Turnhout, die sinds 1999 de gemeenten Turnhout, Oud-Turnhout, Vosselaar en Beerse omvat, zal geen nieuwe supermarkten toelaten op zijn grondgebied. Momenteel kunnen de inwoners terecht in 25 grootwarenhuizen, waar ze volgens een studie 80% van hun dagelijkse voeding aankopen.

 

Dat is echter te veel, vinden de lokale besturen: met een ban op nieuwe supermarken én op uitbreidingen van bestaande vestigingen hoopt de stadsregio zijn lokale handelaars meer kansen te bieden. Reeds vergunde bouw- of uitbreidingsprojecten blijven van de maatregel gespaard, wat goed nieuws is voor de geplande vestiging van Albert Heijn op Turnova en voor de verhuisplannen van Delhaize in Vosselaar. Ook komt er een overgangsperiode van vier maanden voor wie nog snel zijn winkeloppervlakte (met maximaal 399 m²) wil uitbreiden.

 

Beroep aantekenen tegen de maatregel op provinciaal niveau heeft weinig kans op slagen, menen de lokale besturen: “Met de maatregel vullen we het kernversterkend beleid van de provincie concreet in,” zo klinkt het bij Eric Vos, burgemeester van Turnhout. “De studie waarop we de maatregel baseren, kwam er overigens ook op initiatief van het provinciebestuur."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.