Supermarktketen Morrisons wordt uur per week stil | RetailDetail

Supermarktketen Morrisons wordt uur per week stil

Supermarktketen Morrisons wordt uur per week stil
Foto: Michaelasbest / Shutterstock.com

De Britse supermarktketen Morrisons organiseert voortaan elke week een prikkelarm uur voor mensen met autisme. Op zaterdagochtend tussen 9 en 10 zal er geen muziek te horen zijn, dimmen de lichten en wordt zelfs het piepje van de kassascanner stiller. 

 

Uurtje rust op zaterdagmorgen

Voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels, zoals veel mensen met autisme en hoogsensitiviteit, is een bezoek aan een drukke supermarkt een hels kabaal. De supermarktketen Morrisons gaat in Groot-Brittannië daarom wekelijks een uur stilte invoeren in de winkels

 

Elke zaterdagvoormiddag van 9 uur tot 10 uur zullen de lichten dimmen, wordt de achtergrondmuziek uitgezet, piepen de kassa’s stiller en wordt er vermeden om het omroepsysteem in de winkels te gebruiken. Mensen zullen bij het binnenkomen ook worden aangespoord om tijdens het ‘stille uurtje’ de rust in acht te nemen en minder met winkelkarren en -mandjes heen en weer te rijden. 

 

Autismevriendelijk shoppen maakt opgang

Het initiatief wordt onmiddellijk uitgerold in alle 439 Britse winkels van de keten. De bedoeling is om het aantal storende prikkels op de winkelvloer aanzienlijk te verminderen en een autismevriendelijke omgeving te creëren, zodat zowel shoppers met autisme als gezinnen met autistische kinderen er beter terechtkunnen. Ook andere mensen die gevoelig zijn aan prikkels kunnen baat hebben bij een rustigere winkelomgeving.


Een stap in de goede richting voor de naar schatting 700.000 mensen met een autismespectrumstoornis in het Verenigd Koninkrijk, zegt de Britse National Autistic Society. Morrissons is de eerste supermarktketen die het prikkelarme uur vast doorvoert. 

 

Jaarlijks wordt in het Verenigd Koninkrijk al wel een autisme-uur gehouden, waar vorig jaar onder andere ruim 600 supermarkten van concurrent Sainsbury’s aan deelnamen. Ook speelgoedwinkelketen The Entertainer heeft elke zaterdagochtend net na openingstijd een stilte-uurtje.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Erotiekketen Christine le Duc wil weer verleiden

14/08/2018

De keten van eroticashops Christine le Duc wil in Nederlandse handen een nieuwe verleidingspoging wagen. Gered uit het failliete concern Beate Uhse, zet de retailer haar zinnen op de Belgische en Nederlandse markt.

Britten kunnen kassaloos shoppen bij Sainsbury’s

14/08/2018

Ook bij de Britse supermarktketen Sainsbury’s loopt nu een proefproject met mobiel scannen en betalen: met behulp van hun smartphone kunnen klanten boodschappen doen zonder langs de kassa te hoeven.

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

13/08/2018

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

RetailDetail Day 2018: geobsedeerd door de klant

13/08/2018

Meer dan ooit staat de klant hoog op de agenda van retailers en merken. Maar is dat niet altijd zo geweest? De RetailDetail Day kijkt voorbij de hype en peilt naar de essentie van klantgericht ondernemen in het digitale tijdperk.

Sports Direct koopt failliete warenhuisketen House of Fraser

10/08/2018

Mike Ashley, de eigenaar van Sports Direct, koopt de Britse warenhuisketen House of Fraser voor zo’n 100 miljoen euro. De overname komt er luttele uren nadat de 169-jarige keten het faillissement aanvroeg.

Hema onthoofdt eigen franchiseorganisatie

10/08/2018

Hema heeft de franchiseovereenkomst met de ondernemers aan het hoofd van haar franchiseorganisatie, samen goed voor 24 winkels, opgezegd. Er is al een tijdje fikse ruzie over de bijdrage die franchisenemers moeten afstaan voor onlineverkopen.