Supermarktketen Morrisons wordt uur per week stil

Supermarktketen Morrisons wordt uur per week stil

De Britse supermarktketen Morrisons organiseert voortaan elke week een prikkelarm uur voor mensen met autisme. Op zaterdagochtend tussen 9 en 10 zal er geen muziek te horen zijn, dimmen de lichten en wordt zelfs het piepje van de kassascanner stiller. 

 

Uurtje rust op zaterdagmorgen

Voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels, zoals veel mensen met autisme en hoogsensitiviteit, is een bezoek aan een drukke supermarkt een hels kabaal. De supermarktketen Morrisons gaat in Groot-Brittannië daarom wekelijks een uur stilte invoeren in de winkels

 

Elke zaterdagvoormiddag van 9 uur tot 10 uur zullen de lichten dimmen, wordt de achtergrondmuziek uitgezet, piepen de kassa’s stiller en wordt er vermeden om het omroepsysteem in de winkels te gebruiken. Mensen zullen bij het binnenkomen ook worden aangespoord om tijdens het ‘stille uurtje’ de rust in acht te nemen en minder met winkelkarren en -mandjes heen en weer te rijden. 

 

Autismevriendelijk shoppen maakt opgang

Het initiatief wordt onmiddellijk uitgerold in alle 439 Britse winkels van de keten. De bedoeling is om het aantal storende prikkels op de winkelvloer aanzienlijk te verminderen en een autismevriendelijke omgeving te creëren, zodat zowel shoppers met autisme als gezinnen met autistische kinderen er beter terechtkunnen. Ook andere mensen die gevoelig zijn aan prikkels kunnen baat hebben bij een rustigere winkelomgeving.


Een stap in de goede richting voor de naar schatting 700.000 mensen met een autismespectrumstoornis in het Verenigd Koninkrijk, zegt de Britse National Autistic Society. Morrissons is de eerste supermarktketen die het prikkelarme uur vast doorvoert. 

 

Jaarlijks wordt in het Verenigd Koninkrijk al wel een autisme-uur gehouden, waar vorig jaar onder andere ruim 600 supermarkten van concurrent Sainsbury’s aan deelnamen. Ook speelgoedwinkelketen The Entertainer heeft elke zaterdagochtend net na openingstijd een stilte-uurtje.