Tabak weegt op omzet Primera | RetailDetail

Tabak weegt op omzet Primera

Tabak weegt op omzet Primera

De zelfstandige winkels die aangesloten zijn bij de Primera-keten hebben in het eerste halfjaar van 2014 hun omzet met gemiddeld 1 procent zien stijgen. Over heel 2013 was er nog een stijging met 5 procent: vooral tabak werd nu minder verkocht.

Tabaksverkopen

De omzetstijging is vooral te danken aan de sterkere verkoop van cadeaukaarten, kantoor, agenda’s en e-sigaretten. Die laatste productgroep was ook vorig jaar al een sterke trekker van de verkopen.

 

Toch waren er ook twee tegenvallers: zo stond de verkoop van tabak meer onder druk dan de vorige jaren door het weglekken van omzet in de grensstreek en illegale invoer. Door de accijnsverhoging zijn tabakswaren in het buitenland goedkoper geworden. Voorts daalde de omzet van het assortiment kansspelen met ruim 7%, voornamelijk veroorzaakt door de lagere jackpotstanden van De Staatsloterij ten opzichte van het voorgaande jaar.

 

Beterschap voor inkomsten van Staatsloterij

Voor de inkomsten via De Staatsloterij is er niettemin beterschap op til: de laatste weken van juni steeg deze omzet weer. De vooruitzichten voor het tweede semester zijn dan ook gunstiger.

 

De Primera-organisatie telt ruim 450 aangesloten zelfstandige winkeliers. Die richten zich onder meer om de verkoop van tabak, wenskaarten, postzegels, tijdschriften, boeken, dagbladen, Staatsloterij, Lotto, beltegoed, cadeaukaarten, tickets, kantoorartikelen en inktcartridges.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

09/05/2018

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.

Opinie: “Help, er zit een Chinees in mijn broek!”

08/05/2018

Techbedrijven als Alibaba en Amazon gaan er met uw data vandoor, Europa stond erbij en keek ernaar. En de merken en retailers? Die sponsoren de hele operatie, zodat hun grootste concurrenten nog groter worden.

Nieuwe directie voor Xenos

08/05/2018

Blokker Holding heeft de verkoop van 110 Xenos-winkellocaties aan Casa nu formeel afgerond. De zestig resterende Xenos-winkels krijgen een nieuwe directie.