Tabak weegt op omzet Primera

Tabak weegt op omzet Primera

De zelfstandige winkels die aangesloten zijn bij de Primera-keten hebben in het eerste halfjaar van 2014 hun omzet met gemiddeld 1 procent zien stijgen. Over heel 2013 was er nog een stijging met 5 procent: vooral tabak werd nu minder verkocht.

Tabaksverkopen

De omzetstijging is vooral te danken aan de sterkere verkoop van cadeaukaarten, kantoor, agenda’s en e-sigaretten. Die laatste productgroep was ook vorig jaar al een sterke trekker van de verkopen.

 

Toch waren er ook twee tegenvallers: zo stond de verkoop van tabak meer onder druk dan de vorige jaren door het weglekken van omzet in de grensstreek en illegale invoer. Door de accijnsverhoging zijn tabakswaren in het buitenland goedkoper geworden. Voorts daalde de omzet van het assortiment kansspelen met ruim 7%, voornamelijk veroorzaakt door de lagere jackpotstanden van De Staatsloterij ten opzichte van het voorgaande jaar.

 

Beterschap voor inkomsten van Staatsloterij

Voor de inkomsten via De Staatsloterij is er niettemin beterschap op til: de laatste weken van juni steeg deze omzet weer. De vooruitzichten voor het tweede semester zijn dan ook gunstiger.

 

De Primera-organisatie telt ruim 450 aangesloten zelfstandige winkeliers. Die richten zich onder meer om de verkoop van tabak, wenskaarten, postzegels, tijdschriften, boeken, dagbladen, Staatsloterij, Lotto, beltegoed, cadeaukaarten, tickets, kantoorartikelen en inktcartridges.

Tags: