Tabaksreclame volgend jaar volledig verboden

Tabaksreclame volgend jaar volledig verboden
Shutterstock.com

In januari 2021 komt er een totaalverbod op tabaksreclame. De Kamercommissie Gezondheid heeft vanmorgen unaniem beslist alle uitzonderingen op de bestaande wet te schrappen.

 

Uitzonderingen afschaffen

In België werd de tabaksreclame al in 1999 aan banden gelegd, om te voorkomen dat mensen zouden beginnen roken. Toch waren er nog steeds een paar uitzonderingen in de wet voorzien: krantenwinkels die tabaksproducten verkopen mogen bijvoorbeeld nog steeds reclame maken voor die producten via affiches in de winkel of via een logo aan de voorgevel.

 

Begin volgend jaar zullen ook die uitzonderingen verdwijnen en komt er dus een totaalverbod. Daarover werd in de Kamercommissie Gezondheid vandaag overeenstemming bereikt. Tot januari 2021 geldt er een overgangsperiode, zodat de winkeliers voldoende tijd hebben om zich aan te passen aan de nieuwe regeling.

 

E-sigaretten

Het verbod geldt wel enkel voor gewone sigaretten: "Voor vapen zijn we aan het kijken naar een aparte regeling, omdat die e-sigaretten mensen ook kunnen helpen als ze willen stoppen met roken", legt Kamerlid Els Van Hoof uit aan VRT.

 

Het voorstel moet nu nog goedgekeurd worden door de Kamer. Volgens De Standaard kan daar enige tijd overgaan omdat het voorstel mogelijk gemeld moet worden aan Europa. Uitsluitsel daarover is er nog niet.

 

Overigens is de nieuwe regeling mogelijk niet de laatste maatregel om het roken verder te ontmoedigen: sommige partijen willen ook de toegang tot tabak beperken. CD&V pleit er bijvoorbeeld voor om het aantal verkooppunten te centraliseren.