Tabaksverkoop blijft slabakken

Tabaksverkoop blijft slabakken

Ook dit jaar is de tabaksverkoop in Nederland er op achteruit gegaan. Het volume verkochte tabaksproducten is met 3,2 procent gedaald, wat de Nederlandse schatkist flink wat accijnzen kost.

Niet minder rokers

De cijfers handelen over de periode van januari 2014 tot en met november 2014. In die periode zou de Nederlandse staat 26,4 miljoen euro minder aan accijnzen op rookwaren verdiend hebben. Dat blijkt uit de cijfers van de Accijnsmonitor, een initiatief van de NSO, brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel, en TZN, dat de groothandelaars vertegenwoordigt.

 

Volgens recente cijfers is het aantal dagelijkse rokers in 2013 stabiel gebleven ten opzichte van 2012, wat wil zeggen dat rokers teruggrijpen naar goedkopere producten of hun inkopen doen in België of Duitsland.

 

Vanaf 1 januari 2015 wordt opnieuw een accijnsverhoging doorgevoerd, wat volgens de NSO en het TZN zal leiden naar nog lagere verkopen en dus nog minder inkomsten voor de Nederlandse schatkist. De handelaars vrezen vooral dat er nog meer volk de grens zal oversteken.

Tags: