Tarieven voor pakjes uit China verhogen

Foto: Shutterstock

Vanaf 2021 zullen de posttarieven voor brieven en pakketjes uit het buitenland verhogen. Elk land mag vanaf dan zelf de prijzen bepalen voor de distributie. Dat zal onder andere serieuze gevolgen hebben voor bestellingen bij goedkope Chinese webshops.

 

Dreiging president Trump

Het akkoord is een direct gevolg van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog: Amerikaans president Trump dreigde ermee de postunie van de Verenigde Naties te verlaten als er geen hogere posttarieven kwamen. Zijn regering stelde aan de kaak dat importlanden vandaag geld verliezen op de distributie van e-commercepakketjes uit landen zoals – en met name – China.

 

De huidige bezorgtarieven dateren al uit de jaren 1960, toen werd vastgelegd dat ontwikkelingslanden (waar China toen nog bij gerekend werd) korting kregen om de export naar andere landen te stimuleren. Concreet betekent het dat westerse landen zelf toesteken aan de kosten voor de verzendingen uit die landen.

 

Minder Chinese spullen

In de economische strijd met China wilden de Verenigde Staten daar een eind aan maken, en dat heeft het land nu verkregen: vanaf juni 2020 mag de Verenigde Staten (als grootimporteerder) zelf zijn tarieven kiezen. "Dit is precies wat we wilden en planden", citeert The Guardian handelsadviseur van het Witte Huis Peter Navarro: "We zullen minder Chinese spullen kopen, meer van andere landen kopen, meer in Amerika maken en de markt zal vrij van verstoringen zijn."

 

China zal zeker meer moeten betalen om van de Amerikaanse markt gebruik te maken, zegt Navarro, maar ook consumenten zullen meer moeten betalen voor hun pakjes uit het buitenland. Ook in Europese en andere landen, bevestigt Bishar Hussein, topman van de postunie.