Tijd is op voor Op = Op Voordeelshop

Gevel winkel failliete discounter Op = Op Voordeelshop
Foto: Op = Op Voordeelshop

De non-fooddiscounter Op = Op Voordeelshop is failliet. Er staan 1200 banen en 130 winkels verspreid over Nederland op de tocht.

 

Te snel te hard gegroeid

De Nederlandse discountketen Op = Op Voordeelshop, specialist in restpartijen, heeft het faillissement aangevraagd. Dat bericht de zakenkrant Telegraaf. Als reden geeft de keten “uitdagende marktomstandigheden” op, om de hevige concurrentie van Action en e-commerce niet bij naam te nomen.


Op = Op Voordeelshop ontstond in 1997 in Drenthe en kondigde exact een jaar geleden nog trots aan de grens van 150 winkels te hebben doorbroken. Vandaag heeft de keten nog 130 vestigingen en bijna 1200 medewerkers. Hun jobs komen nu op de helling te staan.


De keten groeide de laatste jaren erg snel. In 2017 nam de formule in Nederland 31 winkels van Blokker over, begin 2018 kwamen daar nog een aantal vestigingen van de vroegere Marskramer-formule bij en amper een maand later lijfde Op = Op Voordeelshop ook nog het volledige telecomassortiment van Kijkshop in.

 

Doelstelling: 350 winkels

De keten uitte toen de ambitie om in de komende jaren verder te groeien naar 350 vestigingen. Maar het ging allemaal te snel, zo blijkt nu: “De groei heeft veel liquiditeit en aandacht en energie gekost”, zegt het bedrijf in een persverklaring. 


Op dit moment is de webshop van de discounter al gesloten, in afwachting van het faillissement dat wellicht nog deze week door de rechtbank van Noord-Nederland wordt uitgesproken. Ondertussen blijven de fysieke winkels wel nog gewoon open. Tien franchisevestigingen die de keten nog heeft, vallen buiten het faillissement.