Toch een reddingsboei voor Sears?

Shutterstock.com

Eddie Lampert, investeerder en voorzitter van de raad van bestuur bij de bedreigde warenhuisketen Sears, geeft niet op: hij doet een nieuw overnamebod van 5 miljard dollar (4,3 miljard euro) om de retailer alsnog van het faillissement te redden.

 

Ultieme poging

De overlijdensberichten die de afgelopen dagen in de media verschenen, waren misschien wat voorbarig: de iconische winkelketen Sears lijkt nu toch nog niet helemaal dood en begraven. Via zijn investeringsfonds ESL Investments wil Lampert een ultieme poging doen om het bedrijf te redden en zo 50.000 jobs te vrijwaren. Dat meldt het persagentschap Reuters op basis van bronnen dicht bij het dossier. De zakenman biedt nu 5 miljard dollar, nadat een eerder bod van 4,4 miljard dollar door de keten was afgewezen.

 

Sears had op 15 oktober het faillissement aangevraagd. De keten is al jaren verlieslatend en torst een zware schuldenlast. Het bedrijf werd in 1892 opgericht als postorderbedrijf onder de naam Sears, Roebuck and Company en groeide in de jaren 1960 uit tot de grootste retailer ter wereld. Toch slaagde het er niet in zich aan te passen aan een snel veranderende wereld en in de jaren 1980 werd het ingehaald door Walmart.

 

Investeerder Lampert fuseerde Sears in 2005 met Kmart – nog zo’n iconische Amerikaanse retailer – en trachtte door reorganisaties en de verkoop van verschillende bedrijfsonderdelen de meubelen te redden, maar hij kocht slechts tijd. In 2010 had Sears nog 3500 fysieke winkels, daar blijven er vandaag nog 506 van over, en de vraag is hoeveel er kunnen openblijven als het reddingsplan van Lampert inderdaad mag doorgaan.