"Toeristisch centrum" Leuven maakt zich op voor zondagsopeningen | RetailDetail

"Toeristisch centrum" Leuven maakt zich op voor zondagsopeningen

"Toeristisch centrum" Leuven maakt zich op voor zondagsopeningen

De stad Leuven heeft van de Vlaamse regering een positief advies gekregen om erkend te worden als toeristisch centrum. Als de stad het statuut ook echt krijgt, dan kunnen handelaars hun winkel vaker openen op zondag.

Tot 40 zondagopeningen per jaar

Handelaarsvereniging Liefst Leuven had aan het stadsbestuur gevraagd om de aanvraag tot toeristisch centrum in te dienen. Momenteel is het aantal zondagopeningen beperkt tot vijftien per jaar, maar steden die erkend zijn als toeristisch centrum, zoals onder andere Antwerpen, mogen van dat aantal afwijken en tot 40 zondagen per jaar hun winkels openen. Na het positieve advies van de Vlaamse regering, is het nu aan de federale regering om het statuut ook effectief toe te kennen aan Leuven.

 

In Leuven zijn wel niet alle handelaars even happig op de stijging van het aantal zondagopeningen. Zo bleek bij een rondvraag van Unizo dat slechts een klein aandeel van de handelaars effectief gebruik zal maken van de versoepeling van de regels.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.