Topman verlaat Galeria Karstadt Kaufhof

Topman verlaat Galeria Karstadt Kaufhof
Shutterstock.com

De noodlijdende warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof neemt afscheid van topman Stephan Fanderl en moet op zoek naar een nieuwe CEO om de dringende herstructurering in goede banen te leiden.

 

“Tijd voor een nieuwe start”

Volgens het persbureau Reuters heeft CEO Stephan Fanderl zelf aangeboden om het bedrijf te verlaten, nadat hij al een tijd afwezig was wegens ziekte. “Het uitbreken van de Corona-pandemie heeft de economische omstandigheden voor het gefuseerde warenhuisbedrijf en voor de detailhandel als geheel fundamenteel veranderd. Daarom is het nu tijd voor een nieuwe start,” verklaart de topman. Hij heeft naar eigen zeggen een minnelijke schikking voorgesteld aan eigenaar Signa.
 

Fanderl stond aan het hoofd van Karstadt sinds 2014 en kreeg in 2018 ook de leiding over de nieuwe groep die ontstond na de fusie met Galeria Kaufhof. Hij voerde een streng bezuinigingsbeleid maar werd bekritiseerd omdat hij er niet in slaagde een overtuigend toekomstproject te formuleren voor de warenhuisketen. Mogelijk wordt hij ad interim opgevolgd door financieel directeur Miguel Müllenbach.

 

Herstructureringsplan

Het Duitse Galeria Karstadt Kaufhof vecht momenteel voor z’n overleven en kreeg gerechtelijke bescherming. Tegen eind juni moet het bedrijf een herstructureringsplan indienen. Dat zou volgens geruchten in de pers een bijzonder zware operatie worden waarbij mogelijk 80 van de 170 Duitse filialen moeten sluiten en zowat 5000 banen verloren zouden gaan. De vakbond Verdi verzet zich hevig tegen deze plannen.
 

Op de Belgische dochter van de fusiegroep, Galeria Inno, zouden deze herstructureringsplannen weinig impact hebben. De keten, die nog 16 vestigingen heeft, doet het goed en werkt momenteel volop aan een relanceplan, verklaarde CEO Armin Devender recent aan RetailDetail. Het bedrijf actualiseert de winkels,  opent een online marktplaats en voert gesprekken met nieuwe partners uit de voedingssector.